Kedvezőek a kilátások

2018.08.28. 17:30

Jó termésben bíznak – A nagy meleg miatt a szokásosnál előrébb tart a kukorica

Mára már bizonyított tény: az, hogy Földünk klímája változik, hatással van a mezőgazdaságra is. A legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk a kukorica.

Borsos Renáta

Takács József szeptember közepére tervezi a szemes kukorica betakarítását Fotó: Borsos Renáta

Az agrárterületen dolgozó szakemberek szerint a fenntartható kukoricatermesztésnek jelentős szerepe van a takarmányozásban, az élelmiszeriparban és a bioüzemanyag- iparban. Mint az egyik legfontosabb takarmánynövény, úgy a felhasználása, hasznosíthatósága is igen sokoldalú. A kukorica keményítőben gazdag szemtermése fontos abraktakarmány, de a teljes kukoricanövény is értékes, amelyet zölden, silózva hasznosítanak. A szarvasmarháknak kiváló takarmány – mondta el lapunknak Takács József diszeli gazdálkodó, aki állattartással és növénytermesztéssel is foglalkozik. – A silózási munkák már elkezdődtek, úgy tűnik, jobb lesz a minőség és a mennyiség, mint tavaly. A gazdaságunk 58 hektárán van kukorica, amiből 35 hektár silókukorica. Tavaly ősszel huszonöt hektárnyi terület ötszáz mázsa szerves trágyát kapott hektáronként, előkészítve a talajt a tavaszi vetésre. Április végén kezdődtek a kukoricavetések. Az indulásnál a tavaszi csapadékos időjárás kedvezett a növény fejlődésének.

– A jó silókukorica termőképessége jelentős, mind a cső, mind a levél aránya nagy. Mivel lassú a vízleadó képessége, a betakarításkor az érett silókukorica még zöld színű, magas karotintartalommal rendelkezik – tudtuk meg Takács József diszeli gazdálkodótól.

– A silózást akkor érdemes elvégezni, amikor 28–35 százalékos víztartalommal rendelkezik. Idén silózásból 300–450 mázsa takarmány várható a szarvasmarháknak. A szemes kukoricánál lényeges, hogy akkor ideális az aratás, ha 14 százalékos a víztartalmuk a szemeknek.

Takács József szeptember közepére tervezi a szemes kukorica betakarítását Fotó: Borsos Renáta

A júliusi és augusztusi nagy hőség miatt előreláthatóan előbb lesz a betakarítás körülbelül 2-3 héttel a megszokott október elejéhez képest. Az aratás mennyisége 8 tonna körül várható – mondta el a gazda.

Lapunk megkereste a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt. termelési igazgatóját, Pintér Balázst, aki elmondta, 540 hektáron termesztenek kukoricát a kezelésében lévő területeken.

Az idei évben márciustól a mai napig közel 360 milliméter csapadék hullott. Kedvező eloszlásban, több mint 30 alkalommal esett. Ugyanakkor az augusztusi magas hőmérsékletet, a napközbeni 32–35 Celsius fokot légköri aszály kísérte, így előrébb tart a növény a leszáradásban, mint ami ilyenkor szokásos. A kukorica napokban mért nedvessége 30 százalék alatti, így szeptember közepére tervezik a betakarítás kezdetét. A mennyiség tekintetében jó termésben bíznak, amely 10 tonna hektáronként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!