betiltják a halogénizzók forgalmazását

2018.08.30. 17:30

És lőn világosság: LED váltja a halogént

Közel hat évtizeddel azután, hogy elkezdték kivilágítani otthonainkat, betiltják a halogénizzók forgalmazását Európában – erről írt a brit The Guardian. A napilap szerint az erre vonatkozó új jogszabály értelmében szeptember 1-től az áruházak már csak megmaradt készleteiket értékesíthetik, nem rendelhetnek többet a termékből. A kisfeszültségű izzókra – például a sütők kivilágítására használt darabokra – nem vonatkozik a tilalom.

Juhász-Léhi István

Nem kell egyszerre kicserélni az égőket, csak ha kiég a halogénizzó Illusztráció: Balogh Ákos

-A rádióban hallottam erről a hírről – nyilatkozta lapunknak Braun Kálmán, akivel Veszprém egyik impozáns lámpaszalonjában elegyedtünk szóba. – A konyhai lámpatesteket, a mosogató feletti neont szeretnénk lecserélni, kíváncsi vagyok, hogy helyettesíteni tudjuk-e, és ha igen, mivel, miként.

Braun Miklós számára az sem volt világos, hogy a LED-es izzók élettartalma mennyi idő.

-Viszont nagy sok jót hallottam arról, hogy a villanyszámla jelentősen csökkenthető – tette hozzá. Mint elmondta, a társasházuk egyik szomszédja arról mesélt neki, hogy amióta lecserélte a halogént izzókat, azóta nagyjából fele annyi a villanyszámlájuk. Hangsúlyozta: ha megéri, és nem nagy összeg, mindenképpen lecseréli a közeljövőben az izzókat LED-esekre.

A lámpaszalon egyik munkatársa arról beszélt munkatársunknak, hogy egyelőre nem kaptak minderről hivatalos értesítést, ám tudnak a szombaton életbe lépő szabályozásról.

-Az lehet sokak számára riasztó, hogy a LED-es izzók sok esetben drágábbak, mint a halogének, ám a terjedésük azért is megállíthatatlan, mert az áramszámla felére, vagy akár még nagyobb arányban csökkenthető – mondta a szakember.

Béres András több, mint 20 esztendeje villanyszerelő, megfordult az ország minden részén, dolgozott Nyugat-Európában is. Elmondta, hogy LED-eket először dekorációs világításra használták, ám a technika fejlődésével mára alkalmassá váltak általános világításra és utcai világításra is. Egyre több cég kapcsolódik be a piacba és bizony a kínai vállatok termékei is egyre jobb minőségűek.

Nem kell egyszerre kicserélni az égőket, csak ha kiég a halogénizzó Illusztráció: Balogh Ákos

-Nálam már egy ideje minden LED-es. Nem véletlenül, hiszen egy jó minőségű LED-es fényforrás várható élettartama több, mint 25 ezer óra – jelentette ki Béres András és saját példával illusztrálta: a lakása folyosóján van öt szpot lámpa, ezekbe a legkisebb halogén 30 Wattos, azaz az öt izzó 150 Wattot fogyasztott egy óra alatt. Kicserélve újra 22,5 Wattot fogyaszt – 150 helyett... De András kiváltotta a pincei fénycső armatúráját: a 36 Watt helyett 18-at fogyaszt a technika. Nem mindegy...

Szerinte manapság már nem sokkal drágább a LED, de hangsúlyozta, hogy nem kell egyszerre kicserélni az izzókat, csak ha kiég a halogénizzó. Béres András arról is beszélt, hogy saját ingatlanjában sem lett több LED-es lámpája, nem szerelt sehová, ahol eddig nem volt és munkája során is igyekszik lebeszélni a felesleges lámpatestekről megrendelőit.

-Ez egy minőségi előrelépés, egy mérföldkő, ami ráadásul pénztárcabarát is. Mindenképpen a LED technológia a jövő, a hagyományos izzószálas, védőgázos technikát el kell lassan engedni – foglalta össze Béres András.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!