Megéri felújítva árulni

2018.09.10. 14:00

Hiánycikk lett a jó minőségű lakás az ingatlanpiacon

Országos átlagban több mint 20 százalékkal drágábbak a magánszemélyek által eladásra hirdetett felújított, újszerű lakások a piacon a rosszabb állapotban lévőknél. A megyeszékhelyeken 9–53 százalékos az eltérés a felújított és a felújítandó lakások négyzetméterára között. Ugyanakkor szűkült a felújított lakások piaca, ez pedig hozzájárult azok drágulásához.

Molnár Sándor

A kevésbé jó állapotú, bár olcsóbb lakásokra sokkal alacsonyabb a kereslet Fotó: Pixabay

Forrás: pixabay.com

Miközben a lakások iránti kereslet továbbra is erős és emelkedőn tartja az árakat, a különböző állapotú lakások ára között komoly eltérések vannak, és szűkül a jó minőségű ingatlanok kínálata – derül ki az ingatlan.com legfrissebb, közel 20 ezer magánszemély által feladott hirdetés vizsgálata alapján. A felújítottként hirdetett lakások számának csökkenése annyiban meglepő, hogy 2018 első felében a lakásépítések és lakásfelújítások terén végrehajtott beruházások az összes hazai beruházás értékének 17 százalékát tették ki. Ennek ellenére a jó állapotú és minőségű lakások továbbra is hiánycikknek számítanak a piacon, mert a legjobb minőségű ingatlanok hamar gazdára találnak – vélekedik Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kevésbé jó állapotú, bár olcsóbb lakásokra sokkal alacsonyabb a kereslet Fotó: pixabay.com

Országos átlagban a felújított és jó állapotúnak tartott lakások négyzetméterára több mint 20 százalékkal magasabb, mint a felújítandó ingatlanoké. A magánszemélyek által eladásra hirdetett újszerű vagy felújított budapesti lakások átlagos négyzetméterára 657 ezer forint volt szeptember elején, ami éves szinten több mint 20 százalékos drágulást jelent. A felújítandóként eladásra kínált fővárosi lakások négyzetméterára pedig 25 százalékkal, 545 ezer forintra emelkedett. A felújított budapesti lakásokért tehát több mint 20 százalékkal kérnek többet az eladók. A fővárosihoz hasonló a helyzet a legtöbb megyeszékhelyen is: egyrészt csökkent az eladásra hirdetett felújított vagy jó állapotban lévő lakások száma, és ezek átlagos négyzetméterára várostól függően 9–67 százalékkal magasabb a rosszabb állapotú ingatlanokénál. Debrecenben például a felújított lakások 391 ezer forintos átlagos négyzetméterára éves szinten 27 százalékos drágulást jelent, és 9 százalékkal haladja meg a felújítandók átlagát.

Veszprémben a felújított lakások négyzetméteréért 345 ezer forintot kérnek, míg a felújításra szorulók esetében 243 ezer forintot. A székesfehérvári felújított lakásoknál az átlagos négyzetméterár 366 ezer forint, ez 18 százalékkal magasabb a felújítandó lakások átlagáránál.

Balogh László elmondta, hogy a jó állapotú, felújított lakások kínálatának szűkülése az adásvételek számának növekedését is fékezheti, mert így a vevők nehezebben találhatnak az igényeiknek megfelelő ingatlant. Az ingatlan.com szakértője szerint ez viszont helyzetbe hozhatja a jó minőségű ingatlanok tulajdonosait, mert ők emiatt gyorsabban és magasabb áron tudják értékesíteni lakásukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!