házhoz mennek a szemétért

2018.09.06. 11:30

Jelentősen átalakul a szelektív hulladékgyűjtési rendszer ősszel

Megszűnnek a szelektív gyűjtőszigetek a kertvárosi övezetekben az év végéig, és a jövőben a szolgáltató házhoz megy az újrahasznosítható hulladékért is.

Marton Attila

 Az Avar és Kistó utca sarkán lévő gyűjtősziget is megszűnt, a VHK munkatársai, Birkás Kálmán és Gubics István szerdán szállította el az üvegek gyűjtésére használt edényt

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Ahogyan arról lapunkban már beszámoltunk, átalakul ősszel a szelektív hulladékgyűjtés rendszere Veszprémben. A családi házas övezetekben apránként megszűnnek a szelektív gyűjtőszigetek, viszont a házhoz menő gyűjtési rendszerből kiszoruló üveg tárolására helyenként megmaradnak az üveggyűjtők, mondta Horváth Zoltán, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató (VHK) Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Szeptemberben a Dózsaváros, a Csererdő és Jutas­puszta az első városrészek, ahol a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés váltja a gyűjtőszigetes rendszert, azaz a közterületre kihelyezett szelektív szigeteket felszámolják. A Dózsa­városban például a korábbi 11 szelektív gyűjtő­szigetből már csak három működik majd, de ott is csak az üveggyűjtők maradnak a közterületen.

A szolgáltató azért döntött a változtatás mellett, mert a családi házas övezetekben 2016-ban bevezetett házhoz menő gyűjtés révén mintegy 30 százalékkal emelkedett a begyűjtött anyagok mennyisége. Emellett a gyűjtőszigeteket sokan illegális hulladéklerakóként használták, felszámolásukkal jelentősen javul a városkép is, hangsúlyozta az ügyvezető.

Az Avar és Kistó utca sarkán lévő gyűjtősziget is megszűnt, a VHK munkatársai, Birkás Kálmán és Gubics István szerdán szállította el az üvegek gyűjtésére használt edényt
Fotó: Pesthy Márton / Napló

 

Jelenleg több mint négyezer háztartásban van már a műanyag és a papír gyűjtésére szolgáló 120 vagy 240 literes edény. Azokban a városrészekben, ahol átalakul a szolgáltatás, a lakók a szolgáltató ügyfélszolgálatán ingyen igényelhetnek gyűjtőedényt, tette hozzá az ügyvezető.

A szigetek felszámolása októberben a Jeruzsálemhegy, az Egyetemváros, a Füredidomb és a Belváros családi házas övezeteiben, valamint Szabadságpusztán folytatódik, míg az utolsó ütemben az Újtelep és a Bakonyalja városrészek családi házas utcáiban, valamint Kádártán és Gyulafirátóton szüntetik meg a gyűjtőszigeteket. Horváth Zoltán kiemelte, a szelektív szigetek a lakótelepi övezetekben továbbra is megmaradnak, a változás kizárólag a családi házas városrészeket érinti.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!