Komplex fejlesztés

2018.09.15. 11:30

Megújul a pápai ipari park és a környék infrastruktúrája

Hamarosan 800 millió forintból megújul a Pápai Ipari Park közlekedési infrastruktúrája, melynek keretében többek között új utakat, körforgalmat és kerékpárutakat építenek.

Polgár Tibor

Szétválasztják az ipari parkba dolgozni járók és az itt élők közlekedési útvonalait Fotó: Polgár Tibor

Felújítanak, hosszabbítanak

Az iparterület fejlesztésére vonatkozó tervek már elkészültek. Molnár István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője elmondta, a projekt egyik legfontosabb eleme az erősen leromlott állapotú Juhar utca, itt a teljes burkolatot megújítják és kiszélesítik. A Veszprémi út és a Bocsor utca közötti szakaszon kerékpárutat építenek, míg a Bocsor utcai kereszteződésben kialakítanak egy körforgalmat autóbusz-megállóval. Emellett a Kopja utcát meghosszabbítják és kivezetik a 83-as számú főút Pápát elkerülő szakaszára, így egy újabb összeköttetés jön létre az ipari park déli része és a főút között. A tervek szerint a Mozsár utcát ugyancsak meghosszabbítják, továbbá eddig az utcáig megépítik a Nagysallói utat.

Szétválasztják az ipari parkba dolgozni járók és az itt élők közlekedési útvonalait Fotó: Polgár Tibor/Napló

Molnár István megjegyezte, az útfejlesztésekhez hozzátartozik a közvilágítási rendszer és a csapadékvíz-elvezetés javítása, kiépítése. A városfejlesztési osztályvezető tájékoztatása alapján várhatóan októberben elkészülnek a kiviteli tervek, és megindulhat a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.

Áldozó Tamás polgármester rámutatott, az 1997-ben ipari parki minősítést kapott területen az elmúlt években jelentős foglalkoztatásbővülés történt, az itteni gazdasági társaságok komoly beruházásokat hajtottak végre.

– Ma már a városban itt dolgoznak a legtöbben, és innen származik a legtöbb iparűzésiadó-bevétel, ezért az önkormányzatnak felelőssége van ennek a területnek a további fejlesztésében. A 800 millió forintos projekt keretében megépülő új közlekedési kapcsolatok új területeket tárnak fel, amelyeknek a hasznosítására folyamatos az érdeklődés – közölte Áldozó Tamás.

Remélhetőleg a közlekedési nehézségek is enyhülnek majd

A polgármester kiemelte, a mostani infrastruktúra-fejlesztés arra is lehetőséget biztosít, hogy szétválasszák az ipari parkba dolgozni járók és az itt élők közlekedési útvonalait. Mint mondta, a kerékpárral közlekedők számára új közlekedési útvonalat jelent majd a Nagysallói, a Bocsor és a Juhar utca kereszteződésében kialakítandó körforgalomtól a Veszprémi útig tartó új kerékpárút.

Remélhetőleg ezzel a Bocsor utcában tapasztalható közlekedési nehézségek is enyhülnek majd.

Kovács Zoltán or­szág­gyű­lési képviselő úgy fogalmazott, megyei fejlesztési biztosként élharcosa a közlekedésbiztonság javításának, a mostani beruházás pedig ezt a célt is szolgálja. 1997-ben, amikor ipari parkká vált ez a terület, ő volt Pápa polgármestere, akkoriban a Juhar utcát és a Nagysallói utat tették rendbe. Mint mondta, korábban szinte sosem lehetett forrást találni olyan komplex útfejlesztésekre, amikor úttest, járda, kerékpárút és zöldterület is épülhetett volna egyszerre. Azóta sokat változott a város ezen része, most pedig újabb nagy előrelépés következhet a Pápai Ipari Park életében.

A Terület- és településfejlesztési operatív programnak köszönhetően megvalósuló beruházás kivitelezése várhatóan 2019 elején kezdődhet meg, és egy év áll majd rendelkezésre a munkálatok elvégzésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!