hátráltatja a betakarítást

2018.09.07. 17:30

Nem bírta az esőt a burgonya – Több területen jelentettek kárt

Az elmúlt napokban, hetekben hullott nagy mennyiségű csapadék a burgonyaföldeken is hátráltatja a betakarítást, illetve az őszi előkészítési, vetési munkákat.

Laskovics Márió

Fotó: Nagy Lajos / Napló

A megelőző napok esőzései miatt átázott termőföldeken még jó pár napig nem lehetséges a munkavégzés. A rosszabb vízgazdálkodású táblákon nagyobb vizes foltok alakulnak ki, a csapadék elvezetését sok esetben a nem megfelelően karbantartott árkok, a vízelvezetők hiánya, az eltömődött átereszek hátráltatják, az özönvízszerű esőzések pedig gyakran átfolyásokat okoznak. Természetesen a korábbi napokban tapasztalt extrém mennyiségű eső a burgonyaföldeket sem kímélte.

A 286 hektáron termesztett burgonya a térség tradicionális növénye Zirc környékén. A várható idei termésben nagy szórás tapasztalható a helyenként lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt. Olaszfalu határában többször is volt 100 millimétert meghaladó felhőszakadás, emiatt a bakhátak lemosódtak, a területek egy része víz alá került, több gazdálkodó is élt a kárbejelentés lehetőségével a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerben – tudtuk meg Sövényházi Balázstól.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke a burgonyatermesztőkkel való egyeztetést követően elmondta, a sok csapadéknak köszönhetően a gumók nagysága megfelelő, de a növényvédelmi költségek magasabbak lettek. Az augusztusi háromhetes kánikulát követően augusztus 24-étől keddig bezárólag közel 150 milliméter csapadék hullott, helyenként közte dió-borsó nagyságú jéggel. Ezt a csapadékmennyiséget a burgonyabakhátak már nem tudták elnyelni, a hétfői és a keddi nap folyamán a táblák egy része víz alá került, különösen a mélyebb fekvésű területeken.

2016-ban átlagos mennyiségű és minőségű volt a termés Olaszfalu környékén Archív fotó: Nagy Lajos

A későbbi fajtákat – amelyek szárzúzására október elején kerül sor – alaposan megverte a jég, ami magas fokú fertőzési forrás a növénynek, lehetséges, hogy ez a terméshozamban is érződni fog. A korai és középérésű fajtáknál (Balatoni rózsa, Bellarosa, Botond, Desiree, Esmee, Kondor) megtörtént a szárzúzás, itt már nem tudott kárt okozni a jég. Amennyiben a következő napokban nem lesz több csapadék, és a felszíni vizek elfolynak az árkokban, akkor a magasabb fekvésű területen kár nem keletkezik, ellenben a mély fekvésűekben már több területre jelentettek kárt a gazdálkodók.

A megyei elnök megjegyezte, a burgonya ára elfogadható szinten van, kilogrammja kis tételben 100–120, nagy tételben 80–90 forint körül mozog. A terméshozam nagyon szélsőséges értékek között várható a termelők becslése alapján. Van, aki hektáronként 8 tonnát, van, aki 30-at vár. A betakarítás az elején jár, mintegy 10 hektár területen szedték fel a korai fajtákat, 20 tonna hektáronkénti hozammal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!