Napi három belefér?

2018.10.20. 07:00

A magyar felnőttek 70 százaléka rendszeresen iszik kávét

Világszerte emelkedik a kávé iránti kereslet, miközben Magyarország felnőtt lakosságának 70 százaléka rendszeres kávéfogyasztó. Utánajártunk, megyénkben mi a helyzet kávéfronton.

Polgár Tibor, Juhász-Léhi István

Fazekas László elmondta, a legtöbben azt kérik, hogy frissen főzött kávé legyen az automatáikban Fotó: Gemini Automataszerviz

Nemrég az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közreadott néhány érdekes adatot az uniós országok kávéimportjáról. Az ismertetőből a Világgazdaság egy rövid, de velős elemzést készített, amiből többek között kiderült, hogy a legutóbbi felmérések szerint Európa közel hárommillió tonna kávét importál az uniós határokon kívülről, ez pedig 10 százalékos emelkedést jelent a tíz évvel ezelőtti számokhoz képest.

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) közlése alapján világszerte emelkedik a kávé iránti kereslet, azonban előbb-utóbb komoly gondot jelenthet, hogy a kávétermés viszont csökken. Néstor Osorio, az ICO elnöke úgy fogalmazott, a klímaváltozás negatív következményeiként a hőmérséklet emelkedése miatt a termelés nem lesz képes kielégíteni a kávé iránti igényeket.

A Világgazdaság adatai szerint a magyar felnőtt lakosság 70 százaléka rendszeres kávéfogyasztó. Első blikkre ez akár túl magas aránynak is tűnhet, ám miután az általunk megkérdezett tucatnyi járókelő közül csak egy válaszolta azt, hogy sosem iszik kávét, minden kételyünk elillant. A saját magát igazi kávéfanatikusnak tituláló Szücs Adél úgy látja, átalakult a kávéfogyasztási kultúránk, gombamód szaporodnak a kávézók a városokban, ma már nem kell automaták után kutatnunk, ha szeretnénk elkortyolgatni egy finom feketét.

Fazekas László elmondta, a legtöbben azt kérik, hogy frissen főzött kávé legyen az automatáikban Fotó: Gemini Automataszerviz

– Szinte mindenhol kínálják elvitelre, papírpoharakban a kávét. Rendkívül széles a kínálat, már nem csak a szokványos feketét kérhetjük. A másik nagy változás a kapszulás kávéfőző gépek elterjedésének köszönhető. Ezeknek a készülékeknek hatalmas előnye, hogy egy-két perc alatt elkészíthető velük a kávé, és máris egy kávékülönlegességgel örvendeztethetjük meg a szeretteinket vagy magunkat. Számtalan, különféle ízesítésű kávékapszula létezik, ráadásul ezeket több gyártó visszaveszi és újrahasznosítja – nyilatkozta a Naplónak Szücs Adél.

Fazekas László, a Gemini Automataszerviz tulajdonos-ügyvezetője lapunknak elmondta, vállalkozásuk két évtizede üzemeltet kávéautomatákat. Tapasztalataik szerint az elmúlt években a fogyasztók egyre inkább a minőséget keresik, hiszen míg korábban javarészt instant kávét ittak, mára a legtöbb helyen azt kérik, hogy frissen főzött kávé legyen a gépekben. Fazekas Lászlóék az egyik legnagyobb olasz gyártó termékeit forgalmazzák, és a vevők ezt értékelik, emellett pedig a legtöbb automatájuk ma már saját márkájú papírpohárban adja a kávét. A tulajdonos-ügyvezető rámutatott, nagyon fontos, hogy ezzel is elébe mennek annak a törekvésnek, amely a jövőben megtiltja a műanyag termékek, például keverőkanalak és poharak forgalmazását. A kávézásról szólva Fazekas László úgy fogalmazott: napi három kávétól egy egészséges embernek nem lehet egészségügyi problémája, de mindez természetesen egyéni megítélés kérdése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!