A nemzeti kincs védelmében

2018.10.30. 14:00

Újabb hivatásos halőri szolgálati gépjárművek kerültek a vízpartokra

A horgászszövetség és további tizenkét sikeresen pályázó horgászszervezet részére újabb 15 terepjárót adtak át néhány napja. A kocsikat 70 százalékos vissza nem térítendő állami támogatással vették.

Molnár Sándor

A horgászszövetség és további 12, sikeresen pályázó horgászszervezet részére újabb 15 terepjárót adtak át a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének Duna-parti telephelyén. Fotó: MOHOSZ

A járművek már fel is tűnnek a Balaton, a Duna és Tisza partjain, valamint az egyéb jelentősebb horgászvizeknél. A megkötött szerződés alapján a lebonyolított beszerzés közbeszerzési költségeket is tartalmazó bruttó támogatási értéke 122 millió forint volt.

Január elsejétől új időszámítás kezdődött a magyar sporthorgászatban. Megszűnt a kereskedelmi halászat az állami tulajdonú természetes vizeken, egyben a jelentősen átalakult és feladataiban kibővült Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ), mint a horgászok és a horgász egyesületek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó szervezet lett a legtöbb vízterület haszonbérlője 2030-ig. A horgászokat kedvezően érintő változásoknak, s mellettük az egycsatornás ügyintézésnek és a rendszer kifehérítésének az együttes eredménye, hogy 2018. szeptember végén már több, mint 487 ezer horgászról lehetett beszámolni Magyarországon.

A jelenleg 26 területi szövetséget, mintegy 1200 horgász egyesületet, továbbá 13 speciális jogállású gazdasági társaság tagot, köztük a Balaton és a Tisza-tó hasznosítóit tömörítő MOHOSZ – amellett, hogy az ország legnagyobb hálózatos felépítésű szervezete – 2019. január elsejétől már közfeladatokat ellátó szervezetként is védi, óvja a magyar vizeket és bennük a nemzeti kincsként is elismert, állami tulajdonú halállományt. Az Agrárminisztérium (AM) a horgászszövetséggel, mint stratégiai partnerével megkötött támogatási szerződéseken keresztül a „halgazdálkodási feladatok támogatása” fejezeti előirányzatból 2016-tól folyamatosan és kiemelten támogatja az állami tulajdonú természetes vizek halőrzésének fejlesztését, kapcsoltan a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekben élő őshonos halállományok védelmét. A technikai eszközök közül talán a leglátványosabbak az egységes megjelenésű, korszerű szolgálati terepjárók és motorcsónakok. Az első húsz terepjáró ünnepélyes átadására a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége Duna-parti telephelyén 2017. május 4-én került sor.

A horgászszövetség és további 12, sikeresen pályázó horgászszervezet részére újabb 15 terepjárót adtak át a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének Duna-parti telephelyén. Fotó: MOHOSZ

Most ugyanezen a helyszínen a horgászszövetség és további 12, sikeresen pályázó horgászszervezet részére újabb 15 terepjárót adtak át. Az eszközök 70 százalékos vissza nem térítendő állami támogatással, ötéves használói megállapodással kerülnek a végfelhasználókhoz. A jelen beszerzéssel egy újabb jelentős lépés történt meg a jelenleg 525 főt számláló, rendészeti vizsgával is rendelkező hivatásos horgászszervezeti halőrzés rendszerének technikai és arculati fejlesztése tárgyában. Az Agrárminisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, az Országos Rendőr-főkapitányság, valamint az Állami Halőri Szolgálat és az átvevő horgászszervezetek képviselőinek jelenlétében megtartott ünnepélyes átadáson valamennyi együttműködő partner közös sikernek és nagy eredménynek értékelte a vízpartokon egyre jobban megtapasztalható, a horgászetikát és a halvédelmet, a rendezett környezetet támogató közösségi szemléletváltást.

A MOHOSZ kéri a magyar horgászokat, hogy a hivatásos és társadalmi halőröket egyaránt partnerként kezelve, személyes példamutatásukkal továbbra is segítsenek Magyarország vizes élőhelyeinek, vízi élővilágának megóvásában és azok konzekvens fejlesztésében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!