szilveszterkor kötelező

2018.12.29. 07:00

Virslivel búcsúztatjuk az óévet – A prémium juhbeles a sláger

Húszból három termék akadt fenn az Innovációs és Technológiai Minisztérium szilveszter előtti, fogyasztóvédelmi virslimustráján. Milyen a szabványos, és melyik a legkeresettebb virsli?

Laskovics Márió

Szilveszter előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma húszféle virslit vizsgált meg, ezzel járulva hozzá, hogy az óév elbúcsúztatásakor és az újesztendő köszöntésekor megfelelő termékek kerülhessenek az ünnepi asztalokra – írja közleményében a minisztérium.

A húszféle bevizsgált virslinél azt nézték az ellenőrök, hogy a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, és hogy a termék elnevezése nem tartalmaz-e megtévesztő tájékoztatást. Az ellenőrzés a virslik fehérje-, zsír-, nedvesség- és sótartalmára terjedt ki.

A Vámosi Húsbolt veszprémi üzletében Hajnal Fanni eladó méri a virslit Fotó: Balogh Ákos/Napló

A vizsgált húsz virsliből három megbukott a laboratóriumi ellenőrzés során. Az egyik termék zsírtartalma meghaladta az előírt határértéket, egy másiké a címkén feltüntetett értéknél volt jelentősen magasabb, a harmadik esetben pedig a termék fehérjetartalma nem érte el az előírt minimumot. A három érintett termék a Pikok füstölt sertésvirsli, a Hercsi Bécsi virsli, és a Landhof Frankfurti sertésvirsli.

A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása rögzíti azon jellemzőket, melyeknek a virsli kategóriába tartozó termékeknek kötelező megfelelni. A 48/2016. (VII. 18.) FM rendelet 1. mellékletének pontos leírása szerint a virsli legfeljebb 26 milliméter átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött húspépet (prádot) tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstöletlen, füstölt vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú termék. A jelölés szempontjából a hústartalom a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék. A csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége ezen felül a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék.

A virsli kémiai jellemzőit nézve az összes fehérjetartalom legalább 11, a víztartalom legfeljebb 70, a zsírtartalom legfeljebb 25, a nátrium-klorid-tartalom legfeljebb 2,2 százalékos lehet. Érzékszervi jellemzőket tekintve a virsli egyenletes vastagságú, ép burkolatú, sima, tiszta, alatta folyadék, lég- és zsírzsák nincs. Tapintásra rugalmas, se nem puha, se nem kemény. Szerkezete homogén, pép jellegű, a fűszereloszlás egyenletes. A metszéslap homogén állományú, 2 milliméternél nagyobb légüreg nem, vagy legfeljebb csak néhány kisebb látható. Nem tartalmaz 2 milliméternél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. 1-2 milliméteres ín- és kötőszöveti hártyadarabból legfeljebb néhány darabot tartalmazhat – tájékoztatott a Pápai Hús Kft.

Sebestyén Krisztián minőségügyi vezetőtől megtudtuk, a Pápai Hús Kft. a legnagyobb odafigyeléssel gyártja termékeit, hogy minden fogyasztó számára a megszokott, kimagasló minőségű termékeket tudja kínálni. Év közben a legtöbbet eladott termékük ebben a kategóriában a bécsi virsli, ezt követi a juhbeles-, a bakonyi-, valamint a frankfurti virsli. Szilveszter előtt főleg a prémium juhbeles virslire a legnagyobb a kereslet. Itt a sertéshús mellett marhahússal gazdagítják a terméket, mellyel nem csak a hústartalma, de különleges ízvilága is nő.

– A húsrudacska a Majna partjáról indult világhódító útjára. Az első frankfurter hasonlóképpen készült, sertés- és marhahúsból, amit először 1805-ben készített el Johann Georg Lahner hentes. Büszkék vagyunk arra, hogy ez a virslink is az előírt hústartalomnál magasabb értéket képvisel – tette hozzá a Pápai Hús Kft. minőségügyi vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában