Jelentősen nő az elérhető jövedelem

2019.01.24. 21:09

Kedvezőbb feltételek a nyugdíjasok részére

Az idei évtől már a nyugdíjas-szövetkezetek keretein kívül munkát vállaló nyugdíjasok is kedvezőbb adózási feltételek mellett dolgozhatnak.

Polgár Tibor

A 2019. január elsején hatályba lépett jogszabályváltozások eredményeképpen a nyugdíjasoknak a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonyban való foglalkoztatása 21 százalékkal olcsóbb lett a munkaadók számára, ráadásul a nyugdíjas munkavállalók nettó jövedelme jelentősen emelkedett.

A módosítással a saját jogú nyugdíjasnak minősülő munkavállalók kikerültek a biztosítottak köréből, aminek nyomán a munkabérükből csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell levonni. Ezáltal a nyugdíjas munkavállalók nettó jövedelme 14 százalékkal nőtt az idei évtől.

A nyugdíj mellett munkaviszonyban foglalkoztatott szépkorúak munkabére után már a munkáltatót sem terheli a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adó, valamint az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulás.

Veszprém megye több településén is van lehetőségük a szépkorúaknak nyugdíjas-szövetkezeten keresztül történő munkavégzésre, ami a továbbiakban is kedvező adózási feltételeket biztosít.

A nyugdíjas-szövetkezetek keretein belül való munkavállalás mellett szól, hogy a szövetkezettől kapott díjazást az adóbevallásban nem munkabérként kell bevallani, ezért annak csak 90 százalékát kell figyelembe venni, vagyis 10 százalékkel több jövedelemhez juthat a nyugdíjas munkavállaló. Továbbá nemcsak a saját munkája után járó pénzt kapja meg, hanem év végén a szövetkezet nyereségéből is részesedik a vagyoni hozzájárulása arányában.

A munkáltatók számára pedig azért előnyös, ha szövetkezeten keresztül foglalkoztatják szépkorú munkavállalót, mert ez nem a bérkeretét érinti, hanem költségként számolhatja el, így az leírható az adóalapjából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!