Elvezetik a csapadékot

2019.01.04. 17:30

Négyszázmillió forintos környezetvédelmi beruházás indul Pápán

Egy 400 millió forintos környezetvédelmi beruházás keretében több mint 3400 méterrel növelik a bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmények hosszát.

Polgár Tibor

A környezetvédelmi beruházás keretében a Lehel utcában zárt csapadékvíz-elvezető épül Fotó: Polgár Tibor

Mint ismert, a pápai önkormányzat 400 millió forint európai uniós támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések című kiírásra benyújtott pályázatával. A projekt eredményeképpen a jelenlegi csapadékvíz-elvezetési problémák megszűnnek, a természetben bekövetkezett változások által kiváltott környezeti problémák csökkennek, az egyes beavatkozási területeken pedig összesen 3428 folyóméterrel növelik a bel- és csapadékvíz-védelmi létesítmények hosszát – tájékoztatta a Naplót a beruházás részleteiről a város önkormányzata.

A Pápa város északnyugati részének csapadékvíz-elvezetése és a Tapolcafői Vízbázis védelme elnevezésű fejlesztés célja a település belterületére hulló csapadékvizek biztonságos elvezetése, valamint a városon áthúzódó Bakony-ér és Tapolca patak elvezető-rendszereinek rendezése. Emellett a Tapolcafői Vízbázison a felszín alól feltörő, úgynevezett fakadó vizek rendezett, kártétel nélküli elvezetésére ugyancsak kiterjed a beruházás.

A környezetvédelmi beruházás keretében a Lehel utcában zárt csapadékvíz-elvezető épül Fotó: Polgár Tibor

A projekt három beavatkozási ponton jelöl meg fejlesztéseket: a város északnyugati belterületi részén található egykori Tapolca-patak körüli területet, a Bakony-érnek a Gyár utca és Tarczy utca közötti szakaszát, továbbá Tapolcafőn, az önkormányzati tulajdonában lévő Pápai Vízmű-övezetet. A beruházás keretében a város központjából a csapadékvizeket a Mezőlaki-Séd befogadójába kívánják elvezetni, ehhez az Erzsébet liget alatt 358 folyóméter hosszan kicserélik a kis átmérőjű csapadékvíz-csatornát, a Lehel utcai szakaszon 120 méteren zárt csapadékvíz-elvezető épül, a Meggyes köz felől érkező csapadékvizek levezetéséhez pedig 227 méter hosszú csapadékcsatorna-bekötés létesül. Ezenfelül a Tapolca-vízfolyás további szakaszán, 2007 méter hosszan elvégzik a nyílt csapadékvíz-elvezető árok szelvénybővítését.

A város északnyugati belterületi részén töltés épül a két veszélyeztetett utcában: a Gyár utcában 60, míg a Tarczy utcában 185 folyóméter hosszúságban. Két depóniát is kialakítanak a Bakony-ér felső mederéléhez kapcsolódva, illetve az Acsády útnál lévő Bakony-ér hídjának átépítésével, a mederszelvény kibővítésével pedig megszüntetik a visszaduzzasztó hatást. Az önkormányzattól megtudtuk: a Tapolcafőn üzemelő vízbázis területén fakadó források veszélyeztetik a vízmű infrastruktúráját. Ezen túl a Tapolcafő felől érkező csapadékvizek elvezetése sem megoldott, szükségessé vált a komplex vízelvezető rendszer kialakítása.

A tervek szerint a föld alatt elhelyezett dréncsövek gondoskodnak majd az ezen a területen feltörő vizek összegyűjtéséről és egy újonnan kialakítandó nyílt árokba történő vezetéséről. A vízbázis területén 464 méter hosszú nyílt árok és 77 méter zárt csatorna épül. A nyílt árok mellett egy 175 méter hosszú, zárt csapadékcsatorna is épül a Forrásfői utca alatt a Csomasz Tóth Kálmán utca kereszteződéséig. Ennek fontos funkciója a települési csapadékvizek elvezetése a befogadó Tapolca patakhoz, így a vízbázis területét nem érintik az említett a csapadékvizek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!