nem csak a fizetésen múlik az állások betöltése

2019.01.24. 21:01

Tragikus a munkaerőhelyzet Pápán és vonzáskörzetében

Tragikus a munkaerőhelyzet a vállalkozások számára Pápán és vonzáskörzetében – jelentette ki megkeresésünkre Kovács László, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója.

Polgár Tibor

A Pápai Hús Kft.-nél betanított munkára és szakmunkára keresnek munkavállalókat, de a cégirányítás szintjén is szinte minden területen vannak nyitott pozícióik

Fotó: Polgár Tibor/Napló

A rutinos húsipari szakember szavai egybecsengenek Áldozó Tamás pápai polgármester legutóbbi, a témával kapcsolatban tett nyilatkozatával. A város első embere elmondta, a legfrissebb hivatalos adatok szerint jelenleg 2,11 százalék a munkanélküliek aránya Pápán, ez a közgazdaságtan nyelvén szólva teljes foglalkoztatást jelent, és mostanra gyakorlatilag kimerültek a város munkaerő-tartalékai. A munkáltatók a környező településekről vagy éppen messzebbről és külföldről kénytelenek orvosolni a munkaerőhiányt. Pápán minden területen szükség van szakképzett munkaerőre.

Kovács László, a Pápai Hús Kft. ügyvezetője Fotó: Polgár Tibor/Napló

Kovács László a tőle megszokott nyíltsággal és őszinteséggel beszélt az általa egyenesen tragikusnak nevezett helyzetről.

– Szinte lehetetlen munkaképes dolgozót találni, és ez cégünk számára is komoly nehézségeket okoz a 2019. évi terveink megvalósításánál. Tekintettel arra, hogy Pápa környékén nem találunk munkaerőt, így közvetítőkön keresztül próbálunk a feladatok elvégzéséhez munkavállalókat keresni. Azonban az ilyen módon közvetített munkaerő nagy bizonytalanságot okoz vállalatunk számára. A Pápai Hús Kft. a stabilitás érdekében külföldi munkavállalók igénybevételével igyekszik megoldani a helyzetet – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Kovács László kérdésünkre kifejtette, a régi munkaerő megtartására 2019. január elsejétől új érdekeltségi rendszert dolgoztak ki és vezettek be a pápai húsgyárban annak érdekében, hogy stabilizálják és a cégnél történő további munkavállalásra ösztönözzék a dolgozóikat.

A Pápai Hús Kft.-nél betanított munkára és szakmunkára keresnek munkavállalókat, de a cégirányítás szintjén is szinte minden területen vannak nyitott pozícióik Fotó: Polgár Tibor/Napló

– Az így kialakított ösztönzőrendszer hatékonyságát a későbbiek folyamán tudjuk majd igazán lemérni. A Pápai Hús Kft.-nél jelen pillanatban betanított munkára és szakmunkára keresünk munkavállalókat, továbbá a cégirányítás szintjén is szinte minden területen vannak nyitott pozícióink. Megállapítható, hogy ma már sok esetben nem a bérezésen múlik az állások betöltése, ezért is játszik fontos szerepet a munkaerő megtartásának kérdése. Főiskolákon és egyetemeken próbálunk fiatal pályakezdőket ösztönözni arra, hogy munkát vállaljanak társaságunknál, több-kevesebb sikerrel – jegyezte meg a pápai húsgyár vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!