gazdafórum

2019.02.25. 11:00

Balatonakali: büszkék a borra, mandulára

Szőlő-, és bortermelőknek szervezett gazdafórumot a Balatonakali Történelmi Szőlőhegyek Borút Egyesület a helybeli művelődési házban, szombaton, ahol egyebek mellett a tavalyi évjáratról, illetve a teendőkről beszéltek.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Koncz Imre polgármester köszöntőjében egyebek mellett kiemelte, az idegenforgalmi vonzerő mellett külön súlyt helyeznek a mezőgazdaságra is Balatonakaliban, ahol büszkék kitűnő mandula, és szőlőültetvényeikre.

-Ahhoz, hogy a gazdák az említett ültetvényeken magas minőségű munkát végezzenek, szükség van a mostanihoz hasonló szakmai találkozókra is, amit idén kilencedik alkalommal szerveztek meg, utalt céljaikra a település elöljárója.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Mörk András, a főszervező egyesület alelnöke, a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet képviseletében egyebek között felidézte, a tavalyi boroknál jó évjáratról beszélhetünk minőségben és mennyiségben egyaránt, a szélsőséges időjárás, a szokatlan hőség, és a sok csapadék ellenére. Aláhúzta, Balatonakali térségében az összes szüretelt terület 44,1 hektár, az ültetvények átlagéletkora 27 év, mennyiségben a merlot, az olaszrizling, illetve a kékfrankos áll az első három helyen. A Balatonfüred-Csopaki Borvidék, amelyhez tartoznak, összes területe 2020 hektár, amelyen 379 regisztrált bortermelő tevékenykedik.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A fórumon a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség képviseletében Baloghné Király Mónika elnök és Karl Lajos hegybíró a kisüzemi bortermelésről beszélt. A gazdákat Horváth Edit a szőlő védelméről, a szentantalfai Scher Zoltán pedig a borok palackozásáról, illetve az azt megelőző borászati feladatokról tájékoztatta. A fórum résztvevői végül megkóstolták a 2018-as évjáratú borokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!