Példaértékű együttműködés a kamarák között

2019.03.07. 20:00

A magyar gazdaság helyzetéről tartottak fórumot Veszprémben

Gazdasági fórumot tartott a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A már hagyományos rendezvény célja az európai és a magyar gazdaság aktuális helyzetének és lehetséges jövőképének a bemutatása volt.

Molnár Sándor

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Markovszky, György a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke köszöntőjében megjegyezte, hogy a résztvevők némileg nyugodtabban ülnek most a helyeiken, mint hat-nyolc évvel ezelőtt. Ugyanakkor a gazdaság szereplői még nincsenek minden tudással felvértezve, ezért az ilyen alkalmak, mint ez a fórum is, ebben segítenek. Az elmúlt év folyamatait értékelve kiemelte, hogy a gazdaság ma olyan állapotba jutott, hogy talán védettebb, mint az elmúlt években volt, de ez a védettség nem abszolút értelmű védettség. Felhívta a figyelmet, hogy fel kell készülni arra az esetre is, hogy ha jön egy olyan időszak, amikor három hónapig mélyrepülésben lesz a gazdaság. Akkor ne tönkremenjenek a vállalkozások, hanem legyenek képesek túlélni.

 

A megnyitó után Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke tartott előadást A magyar gazdaság helyzete és kitörési lehetőségei címmel. Ezt követően Zúgó Liliána gazdasági elemzőtől a 2021-2027-es uniós költségvetésről hallhattak az érdeklődők.

A fórumon átadták a Veszprém Megyei Önkormányzat és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által alapított díjat is. A Felelősség a Közösségért és Környezetért Díjat a megye életében a közösség javára kifejtett kimagasló és tartósan eredményes szakmai tevékenysége elismeréseként, Herend város javaslatára a Csatári Plast Kft.-nek adományozták. A cég érdeke, hogy élhetőbb bolygót hagyjunk magunk után. Csatári László ügyvezető igazgató azt emelte ki, hogy a helyet, ahol élünk, csak kölcsönkaptuk az unokáinktól.

A fórum végén aláírták az agrárgazdasági és az iparkamara megyei szervezetei közötti együttműködést. Sövényházi Balázs, az agrárgazdasági kamara megyei elnöke elmondta, hogy a szakképzéstől a közös fórumokon át az oktatásig számos olyan terület van, ahol együtt tudnak működni. Vannak közös merítési pontjaik is, mint például az élelmiszeripar, és sok területen nagyon nagyok az átfedések. Emiatt a közös szálakat keresték az együttműködéshez. Kiemelte, hogy ez a megállapodás nem papír alapon működik majd, hanem szeretnék megtölteni tartalommal, és céljuk a gazdaság fejlesztésének elősegítése.

Markovszky György arról beszélt, hogy nem lehet szétválasztani a gazdasági területeket, egymásra különféle hatással vannak, ráadásul a jövő munkaerő-tartalékaiból, a ma még tanuló fiatalokból is közösen merítenek.

– Magyarország egy olyan ország, ahol az agrár-élelmiszeripar kapcsolatrendszere a leginkább predesztinálja az országot arra, hogy gyors fejlődésnek induljon. Ennek vannak meg a természeti meg a múltbeli hagyományai is, mi most ezt szeretnénk erősíteni – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!