egyedülálló beruházás

2019.03.05. 07:00

Csarnokavató Csetényben: házhoz vitték a munkahelyet

Az önkormányzat ipari területet kívánt fejleszteni; a Balluff-Elektronika Kft. pedig Veszprém tágabb vonzáskörzetében kívánta biztosítani a következő évek növekedéshez szükséges termelési kapacitásait. E két igény szerencsés találkozásából jött létre az újszerű beruházás: Balluff-csarnokot avattak Csetény határában.

Tremmer Tamás

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az első kapavágástól a csarnok avatásáig nem telt el egy év, de maga az ötlet, hogy gyártóüzemet hozzanak a településre, már 2014-ben megfogalmazódott a csetényi képviselők fejében. Akkor talán még maguk sem hittek abban, hogy megvalósulhat az álom, és lám, hétfőn már át is adták a Balluff-csarnokot a település határában.

A településen hazai viszonylatban egyedülálló dolgot vittek véghez, egy német tulajdonú vállalatnak, a Balluff-Elektronika Kft-nek biztosítanak otthont az ipari övezetükben, az önkormányzat és a cég közös projektjeként hoztak létre munkahelyeket a településen.

Mindezt Nagy Attila polgármester idézte fel az avatóünnepségen. És miért a Balluff? Az önkormányzat számára nagyon szimpatikus volt a vállalat, hiszen a cégnek nem csak termelési tevékenysége van Magyarországon, hanem worldwide beszerzése és termékfejlesztés is. Ez azt jelzi számukra, hogy a német cég Magyarország iránt hosszú távon elkötelezett.

 

Az avatáson Komáromi Edit, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője arról beszélt, hogy hazánk megújulását a gazdaság megerősítésével hajtjuk végre. Ugyanakkor figyelni kell rá, hogy a gazdasági növekedés országosan kiegyensúlyozott legyen. Ovádi Péter országgyűlési képviselő szintén azt hangsúlyozta, hogy egyedülálló beruházásról van szó. Szerinte olyan siker ez, amit tovább kell vinni az országban, mert mindenki nyer vele.

Michael Unger, a Balluff GmbH ügyvezető igazgatója, a Balluff-Elektronika Kft. felügyelő bizottságának elnöke emlékeztetett arra, hogy a magyar leányvállalatukat 1989-ben alapították. A gyár ez idő alatt a csoport legnagyobb gyártóhelyévé vált, ahol immár jelentős fejlesztési tevékenységet is végeznek. Két éve szembesültek azzal, hogy egyre nehezebb munkaerőt találni. A megoldás érdekében új utakra léptek: úgy kínálnak perspektívát, hogy a munkahelyet oda viszik az emberek közelébe. Örömének adott hangot, hogy Cseténybe kellemes, tiszta, rendezett munkahelyet tudtak telepíteni.

A Balluff-Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, Ötvös Tamás jelezte, példaértékű kezdeményezéssel, a vállalat, a helyi önkormányzat és az állam összefogásával valósult meg a 650 millió forint összértékű beruházás. Nem feledkezett meg azokról a munkatársaktól sem, akiknek volt bátorságuk belevágni, és itt vállaltak munkát. Együttesen maradandót alkottak.

Lapunk kérdésére elmondta, az 1600 négyzetméteres épületben 1300 négyzetméter a termelő terület, 300 négyzetméteren pedig a kiszolgáló, kommunális helyiségek vannak. Az üzemcsarnok felét már betelepítették technológiával. Elsősorban a munkaerő igényes folyamatok, az egyszerűbb szerelések kerültek Cseténybe. Mechanikus kapcsolók komplett összeszerelését-, kábelkonfekcionálást, valamint tekercsgyártást, szerelés végeznek itt. Egyelőre 85-en dolgoznak az üzemben, amely ez év végéig további 30-35 személlyel bővülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!