Alapvető a jó házalap

2019.03.25. 11:00

Sokgyerekesek előnyben az otthonteremtésben

A családi otthon­teremtési kedvezmény (csok) megjelent részletszabályai alapján még kedvezőbb lehetőséget kapnak az állami támogatási rendszerben a több gyermeket nevelő és vállaló, költözést tervező családok.

Molnár Sándor

A telekpiacot és a romos házak piacát felrázhatja, hogy megfelelő, már meglévő alapra is lehet új lakóingatlant építeni csokos támogatásból. A gyermekvállalást tervező családok a feltételek teljesítése esetén több 10 millió forintos összeget fordíthatnak lakásvásárlásra a család- és lakástámogatási rendszer új megoldásainak köszönhetően – derül ki a részletes támogatási szabályok megjelenése apropóján készített Ingatlan.com-elemzésből.

Ha július után egy kétgyerekes családba harmadik gyermek érkezik, a feltételek teljesülése esetén maximum 10 millió forintos, szabad felhasználású babaváró hitelt kaphatnak, amit a harmadik gyerek érkezése után kamatmentesen törleszthetnek. Ha ezt az összeget és a csok keretében elérhető további támogatásokat

használt lakás vásárlására fordítják, akkor 6,2 millió forint vissza nem térítendő összeget és 11 millió forint, szintén kedvezményes lakáshitelt kaphatnak. Azaz a meglévő forrásokon túl 27,2 millió forintot fordíthatnak a vásárlásra. Ha pedig a harmadik gyerek érkezésekor új lakásba vagy házba költöznének, akkor ugyanez a család 35 millió forintot kaphat, amiből csak 21 milliót kell visszafizetni.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szak­értője szerint van egy másik új eleme a csokszabályozásnak, amelynek ingatlanpiaci hatása is lehet, és főként a családiház-építésre alkalmas telekpiacot alakíthatják át.

– Az új előírások szerint nem kell feltétlenül teljesen új alapon kezdeni az építkezést, hanem már meglévő alapra is fel lehet húzni az új lakóingatlant, amennyiben az szakértői vélemény szerint megfelelő az építkezésre – fogalmazott a szakember.

Ennek köszönhetően olyan ingatlanok is bekerülhetnek a körbe, amelyeken jelenleg egy megfelelő alapokon lévő, de elbontandó, romos ház vagy nyaraló áll. Az ingatlanportál elemzése szerint a március közepén érvényes négyzetméterárak szerint Budapesten a 100-120 négyzetméteres családi házak átlagára 47 millió forint volt, a 80-100 négyzetméteres lakásoké pedig 65 millió forintot tett ki.

A lakások drágább átlagárát az indokolja, hogy a fővárosi családiház-kínálat főként a peremkerületekben található, ahol alacsonyabbak a négyzetméterárak. A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben a 100-120 négyzetméteres családi házak átlagára 39–46 millió forintnál járt március közepén az Ingatlan.com szerint, a 80-100 négyzetméteres lakásokért pedig 34–42 millió forintot kell adni. Szegeden a szóban forgó családi házak átlagosan 45 millió forintba kerültek, a lakásoknál pedig 29–37 millió forint között szóródtak az árak.

Győrben a 100-120 négyzetméteres családi házaknál 35–42 millió forint, a 80-100 négyzetméteres lakásoknál pedig 31–39 millió forint volt az átlag. Veszprémben a 100-120 négyzetméteres használt házak átlagos ársávja 37,7 és 45,2 millió forint között mozog, a 80-100 négyzetméteres használt lakások átlagára 32,7 millió forint. Balaton­füreden a 100-120 négyzetméteres használt házak átlagára 52,3 millió forint, a 80-100 négyzetméteres használt lakásokhoz pedig 41,8 és 52,3 millió forint között lehet hozzájutni az ingatlanportál adatai szerint.

Balogh László felhívta a figyelmet arra, hogy az új támogatások élénkítik majd a lakáspiaci keresletet és forgalmat, ezek hatása pedig várhatóan a második fél évtől kezdve az árakban is megjelenik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!