az iparági szereplőknek együtt kell cselekedniük

2019.03.21. 11:00

Szakemberhiány az építőiparban: megoldatlan problémák?

Az építőipar az elmúlt időszakban egyre nagyobb lendületet vett Magyarországon. A tartós növekedést azonban akadályozhatja az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány. Szakértők szerint ennek érdekében szemléletváltásra van szükség: fel kell ismerni, hogy a bérek emelésén kívül a szakemberek számára jobb munkakörülményeket kell nyújtani.

Molnár Sándor

A kivitelezői kapacitáshiány továbbra is erőteljesen megnehezíti a rendelésállomány teljesítését az egész szektorban. A jelentős számú megkezdett kivitelezés ellenére is jól látszik, hogy több hónapos csúszásokat szenved szinte minden beruházás. Az utóbbi néhány hónapban a béremeléseknek köszönhetően elkezdtek hazajönni a külföldön dolgozó magyar szakemberek, azonban még mindig jelentős a kivándorló és a környező országokba rendszeresen ingázó szakmunkások száma. A magasabb bérezés nem az egyetlen ok, amely a külföldi munkavégzésre sarkallja őket.

A Nyugat-Európában tapasztalható jobb és biztonságosabb munkakörülmények, a fix munkaidő és az egyéb juttatások vonzóvá teszik számukra az ország elhagyását. Az elvándorlást tetézi az elöregedés az ágazatban, sok a nyugdíjközeli vállalkozó, akik után nem jönnek újak.

Az újHáz Centrum szakértői szerint az építőipari szakiskolákban végzettek közül tízből, csupán két fiatal marad a szakmában. – Az anyagi és munkahelyi körülmények mellett ennek oka az építőipar alacsony presztízse, a fejlődés, az előrelépés lehetőségének hiánya – ismertetik az okokat az építőanyag-kereskedelmi hálózat szakemberei.

A munkakörülmények javítása elengedhetetlen az építőipari munka vonzóbbá tételéhez. A lakosság nagy részének nagyjából ugyanaz jut eszébe az építkezéseken végzett munkáról: nehéz, piszkos, ki van téve az időjárás viszontagságainak. Ezzel nehéz vitatkozni, de a munkavégzés körülményeinek, a munkahely biztonságának, a pihenőidő helyének és körülményeinek javításával, korrekt munkaidőkeret előírásával sokat lehetne javítani a dolgozók helyzetén, a szakma megítélésén. Sőt, sokkal szigorúbb alapkövetelményeket kellene kötelezővé tenni és ellenőrizni, és államilag támogatni. Tisztán látható, hogy az iparági szereplőknek együtt kell tenniük a mindnyájukat érintő probléma ellen, különben az építőipar még kedvező gazdasági környezetben sem tudja hozni az elvárható növekedést, mert megnyomorítja a munkaerőhiány.

– Véleményem szerint az idei év nagy kihívása az lesz számunkra, hogy miként tudunk reagálni az ágazati munkaerőhiányra, illetve hogy maga az építőipar és a beszállítók milyen megoldásokat lesznek képesek megvalósítani a túlkereslet, a kapacitáshiány és a munkaerőhiány mérséklésére. Különösen figyeljük az ácsok helyzetének alakulását: azt látjuk ugyanis, hogy ezen a területen vannak a legnagyobb gondok. Eddig is szívügyünkként tekintettünk a kétkezi munka presztízsének növelésére, és ez idén sem lesz másként. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok felismerjék, hogy az építőipar biztos megélhetést tud nyújtani számukra, és bízunk abban, hogy más nagyvállalatok is követik majd a példánkat – nyilatkozta Rázsóné Szórády Csilla cégvezető. A kulcs a meglévő minőségi munkaerő megtartása és a fiatalok bevonzása, valamint az ágazat munkaerőéhségének enyhítése innovációk bevezetésével, magas színvonalú képzéssel támogatva. Az újHáz Centrum az ácsszakma népszerűsítését tűzte ki célul idén. Kiemelten fontosnak tartják az építőiparhoz kapcsolódó munkák vonzóvá tételét, hiszen mindennap tapasztalják az ágazatban jelen lévő munkaerőhiányt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában