Tele a pincék borral

2019.03.29. 11:00

Technológiai nap a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben

Szerdán megtartották a hagyományos technológiai napot a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében. Az érdeklődő gazdálkodók számára meghirdetett rendezvényen előadások hangzottak el, technológiai lehetőségekről esett szó, tartottak metszési bemutatót és borkóstolót.

Sági Ági

A metszési bemutatón a csapos és szálvesszős metszéssel lehetett megismerkedni Fotó: Sági Ági

Az elmúlt évet Májer János intézetigazgató értékelte. Összefoglalta a hőmérsékleti és a csapadékadatokat, beszélt a fontosabb kártevőkről. Kiemelte, hogy a vaddisznók száma jelentősen nőtt az elmúlt években, és kártételük nem elhanyagolható. A szüret tavaly korán kezdődött, és gyors volt az éréslefutás. A legtöbb fajtát már augusztusban le kellett szedni. Mennyiségi és minőségi szempontból is kiemelkedő esztendő volt a 2018-as, az elmúlt 10-15 év legnagyobb termését szüretelték a gazdák. Jelenleg a teli pincék okozzák a legtöbb gondot, hiszen a többlettermést értékesíteni is kell.

– Ez a szezon az átlagosnál melegebb, száraz téllel indult, és korán kezdett tavaszodni is, a szokásosnál előrébb tart a természet. Az intézetben értékeltük a Balaton-felvidéki borvidékek vesszőmintáit. Az elhalt főrügyek száma nagyon kevés, egyedül a Balaton-felvidéki borvidék sirah és Irsai Olivér fajtáiban találtunk magasabb rügypusztulási értékeket, de még ez is belefér a természetes rügypusztulási számokba, ezt a szőlők még kompenzálni tudják. A rügytermékenység mindenhol magas. A szőlőt károsító fitofág atkák száma alacsony, és hasznos ragadozó atkák is találhatók a területeken – mondta el előadásában Májer János.

A metszési bemutatón a csapos és szálvesszős metszéssel lehetett megismerkedni Fotó: Sági Ági

Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az agrár-környezetgazdálkodási programban kötelező talajvizsgálatok ötéves érvényessége idén lejár.

A hűvös idő miatt az előadásokat és termékbemutatókat idén házon belül tartották. Németh Krisztina, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa az ökológiai szőlőtermesztés lehetőségeiről beszélt, majd korszerű támrendszereket és szőlőművelő eszközöket mutattak be az egybegyűlteknek. Idén is megtartották a hagyományos metszési bemutatót, ahol a csapos és szálvesszős metszést lehetett megismerni.

A program végén Szőke Barna borász tartott kóstolót az intézet boraiból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!