jóval többet kereshetnek idén

2019.03.01. 07:00

Veszprém megyében is nagy az igény a diákmunkásokra

Átlagosan tíz százalékkal nőttek a diák­órabérek idén, melyek így átlagosan bruttó ezer forinttól akár kétezer-ötszáz forintig is terjedhetnek – közölte a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) az MTI-vel.

Leitner Vera

A közlemény szerint a szaktudást nem igénylő területeken a diákok bruttó 1000 forintos órabérrel számolhatnak, ez pedig további pótlékokkal, így például hétvégi munka esetén akár 50–100 százalékkal is magasabb lehet. A kiemelkedő kompetenciákat igénylő pozíciókban bruttó 1200–1300 forint az órabér, ami teljesítményarányos jutalékokkal kiegészülve az 1500 forintot is elérheti. Szaktudást igénylő munkák esetén – például hr-, marketing- vagy pénzügyi asszisztensként – az alapbér bruttó 1400 forinttól indul, de mérnök-informatikus, PHP-­fejlesztő, fordítói állásokban már 1500–2500 forint között mozog. A felmérés szerint a nemek aránya nagyjából megegyezett a tavalyival, a diákmunkát vállalók mintegy hatvan százaléka lány.

– Bár pozitív a piac, ezek a számok nem minden téren általánosíthatók – nyilatkozta lapunknak a témával kapcsolatban Hajba Gábor, egy országos iskolaszövetkezet régióvezetője. – A minimálbérek növekedésének köszönhetően nőttek a diákórabérek is, melyből a diákok csupán tizenöt százalékot adóznak, így az ő nettó bérük magasabb, mint egy felnőtt munkavállalóé lenne ugyanabban az órabérben.

Hajba Gábor elmondta, jóval kevesebb diák dolgozik jelenleg, mint amekkora igény lenne rájuk, hiszen Veszprém megyére is jellemző az általános munkaerőhiány, a Balaton-partról nem is beszélve, melyet a szezon alkalmával célszerű a munkabérek szempontjából is külön területként kezelni. Az iskolaszövetkezet régióvezetője szerint – bár a minimálórabér bruttó 856 forint – ma már nem jellemző a 900 forint alatti diákmunka-bérezés. A betanított diákmunka-pozíciókban a 900–950 forintos órabér még mindig jónak számít, ezen a téren körülbelül 1000 forint a felső határ.

– Az 1500–2500 forintos órabérek esetén már valóban speciális, főleg gyakornoki pozíciókról beszélünk, jellemzően hiányszakmákról, így például mérnöki területen, esetleg tolmácsként, vagy nyelviskolában végezhető állásokról. Nyári szezonban ezek a bérek megnőhetnek, mivel olyan fokú munkaerőhiány tapasztalható a Balaton környékén, hogy egyes partnereink szállásokat keresnek, hogy távolabbról érkező diákokat is el tudjanak helyezni, és hajlandók mélyebben a zsebükbe nyúlni, hiszen ez számukra még mindig egy olcsóbb foglalkoztatási forma, mint ha a teljes szezonra felvennének egy felnőttet – emelte ki Hajba Gábor.

Hangsúlyozta, számos tényező befolyásolja a diákok hajlandóságát is, ilyen az otthonról kapott támogatás mértéke vagy az órarend rugalmassága. – Tavaly javuló tendenciát láttunk, ez talán idén is kitart. Nem gondolom, hogy a munkavállaló diákok emelkedő száma a bérezéshez köthető, korábban is elég jól kerestek a diákok. Talán a célok változtak: ahogy megnőttek a szórakozási lehetőségek, úgy az igények is, és a többletkiadást jelentő célok eléréséhez a diákmunka mindig jó eszközt jelent – tette hozzá.

(A nyitókép forrása: pixabay.com)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!