Ökológiai szőlőtermesztés

2019.04.04. 07:00

Az ökológiai gazdálkodás egyik célja a természetvédelem

A különféle növények ökológiai termesztése világszerte nagyot fejlődött. A vegyszerek használatának csökkentése társadalmi igény, de az ökológiai termesztés nagy szakértelmet és komplex gondolkodást követel.

Sági Ági

Németh Krisztina.

Fotó: Sági Ági

A szőlő ökológiai termesztése nehezebb, mint a hagyományos termesztés, talán ez is oka annak, hogy Európában az ökológiai szőlőtermesztésbe vont területek nagysága 2014 óta 40 ezer hektárral csökkent. Meglepő, a jelenlegi legnagyobb ökológiai szőlőtermelő Kína. Hazánkban 2017-ben 1716 hektár bejelentett, ellenőrzött ökológiai művelésű szőlőterület volt, ez alig változott az elmúlt öt évben. Igaz, a telepítési kedv összefügg a termesztés támogatottságával.

– Az ökológiai termesztésben a teljes ökoszisztémát, a szőlőültetvényt és környezetét egy egységként kezeljük, és azt vizsgáljuk, hogy ebbe a környezetbe mi illeszthető be. Itt lehet szó élő szervezetről, vagy valamilyen kezelőanyagról, a lényeg, hogy ez a kezelés az ökoszisztémát jelentősen ne károsítsa, és fenntarthatók maradjanak a számunkra hasznos szervezetek – mondta el badacsonyi előadásán Németh Krisztina, a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Németh Krisztina. Fotó: Sági Ági

Az ökológiai gazdálkodás egyik célja a természetvédelem, a biodiverzitás növelése. Azaz minél több fajból áll egy rendszer, annál stabilabb.

– Jó példa arra, hogy miért kell komplex szemlélettel fordulni a gazdálkodáshoz például a feketevesszejűség esete, melyet a stolbur fitoplazma nevű baktérium okoz. A kórokozót egy kabócafaj terjeszti, ami nagyon jól érzi magát a gyomnövényeken, és ha a gyomnövényeket irtjuk, akkor nagyobb kártétele lesz a szőlőültetvényben. Az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabóca gazdanövénye viszont kizárólag a szőlő. Rajtuk kívül fel lehetne még sorolni 30-40 fajt, melyek a számunkra hasznos növény károsításával reagálhatnak egy rosszul megválasztott gyomirtással – tette hozzá Németh Krisztina.

Annak, aki ökológiai termesztésben gondolkodik, figyelembe kell vennie ültetvényének fekvését, a lehetséges fajtákat, e szerint kell megválasztani a metszés módját, de legfontosabb a talaj tápanyagszolgáltató képessége, mert ez a gazdálkodás csak egészséges, erőteljes növénykondíció fenntartásával lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!