egy jó csapat csodákra képes

2019.04.16. 17:30

Papp Imre várkapitány: Sümegen az idegenforgalomra épül a gazdaság

Alapvető célom, hogy Sümeg, a szülőhelyem a hazai és a külföldi vendégek körében ismert és elismert idegenforgalmi helyszín legyen, aminek alapja a magas színvonal és egy megbecsült, elkötelezett csapat – így fogalmazott Papp Imre várkapitány, aki külön méltatta a várossal való kitűnő kapcsolatot.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

- Nekünk nagyon fontos az, hogy itt mindenki jól érezze magát, a vendégek és a dolgozók is. Meggyőződésem, hogy egy jó csapat csodákra képes – szögezi le Papp Imre. A várkapitány büszkén említi meg, tavaly szülővárosától díszpolgári címet kapott, ami nagy elismerés számára. Ezzel a helyiek elismerték munkáját, amit rendkívül fontosnak tekint, mint ahogy a várossal való kitűnő kapcsolatot, együttműködést is. Úgy mondja, munkáját ma is olyan elkötelezetten végzi, mint amikor évtizedekkel ezelőtt az első téglát felhelyezte a romos várfalra.

Ha mérlegre teszi az elmúlt évet, mit tart a legkiemelkedőbbnek?

Régi vágyunk teljesült azzal, hogy az új istállórészt és a fedett történelmi rendezvénycsarnokot összekötöttük a lovagi arénával, így a bemutató, az edzések után nem fáznak meg a szereplők és a lovak. Nagyon fontosak a körülmények, hogy a dolgozók jól érezzék magukat, szívesen jöjjenek munkába, ami az eredményes működés alapja. A lovak körülményei szintén lényegesek, szeretjük, tiszteljük az állatokat. Igényes lovagi torna csak kitűnő, jól tartott lovakkal lehetséges. A jelenleg szereplő lovakat fokozatosan új andalúz paripák váltják fel, és az idősebbek a tanyára kerülnek a nyugdíjas istállóba.

Papp Imre a történelmi gyermek játszóparkban. Szívügye, hogy már a legkisebbeknek is bemutassák a történelmet Fotó: Penovác Károly/Napló

Korábban azt mondta, ha találnak elegendő és megfelelő hőfokú meleg vizet, azzal Sümeg élete alapvetően megváltozik.

Ez az utolsó évünk, még érvényesek az engedélyek a fúrásra, amihez a papírokat még ifjabb Papp Imre szerezte meg. Nemsokára nekikezdünk a kút fúrásának, és nagyon bízunk abban, hogy találunk 50-65 fokos termálvizet, amit az eddigi kutatások jeleznek, hiszen Sümeg Sárvár és Hévíz tengelyében fekszik. A termálvíz nagy lendületet adhat a városnak, ami igen jelentős gazdasági, idegenforgalmi előnyökkel, látványos fejlesztéssel járhat a vár és környezete, illetve a város életében egyaránt. Ezzel a vízzel töltjük meg a szálloda medencéit, később külön fürdőt is építünk, főként családoknak. A vizet más célra, így fűtésre is lehet használni majd.

Önről mindig azt tartották, alapvetőnek tartja a maximalizmust. Dolgozik hétvégén is, a legtávolabbi asztalnál is meglátja, makulátlan-e a damasztterítő, figyeli, milyen kiszolgálásban részesül a vendég.

Csak így érdemes dolgozni, legyen szó bármilyen munkáról. A magas színvonal minden fejlődés, előrelépés alapja, így a gazdaságé, illetve az idegenforgalomé is.

Hol talál mindehhez elegendő és megfelelő munkaerőt?

Szerencsénk van a 160 dolgozóval, akik száma nyáron diákokkal tovább bővül. Magas kvalitásúak, és a csapat több mint fele sümegi, aminek a helyi munkahelyteremtés miatt nagyon örülünk. Az itteniek közül sokan jövőjüknek tekintik az idegenforgalmat, és eszerint választanak iskolát. Dolgozóinkat megbecsüljük, elismerjük, használhatják a létesítményeket. A jó hangulatú csapat fontos, a vendég is csak ilyen környezetben érzi jól magát.

A kútfúrás mellett milyen fejlesztéseket, beruházásokat tervez idén?

Mindig kíván munkát a vár és környéke, illetve a mintagazdaság. Folytatódik a vár felújítása, ahol megépítjük a püspöki palota szárnyat, amit már 20-30 éve tervezünk. Jövőre siklót szeretnénk létrehozni a várhoz. A szállodában modern húsfeldolgozót, füstölőt, érlelőt építettünk. Az új andalúz lovakkal pedig teljesen megújult a lovagi torna.

Miből merít erőt, mi a passziója?

A családból. Amikor tehetjük, együtt töltjük szabadidőnket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!