nedűk

2019.04.04. 17:30

Százhat bor közül választották ki a legjobbakat a balatonarácsi népházban

Régi bortermelő település Balatonfüred, a város környékén ősidők óta termesztenek szőlőt, és már az ókorban is híres volt erről, mondta köszöntőjében Hári Lenke, alpolgármester a 4. Szent Orbán napi hegyközségi borverseny díjátadóján, a balatonarácsi népházban, a közelmúltban.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

Baloghné Király Mónika, a főszervező Balatonfüred-Szőlős Hegyközség elnöke köszöntője után Hári Lenke alpolgármester felidézte, Orbán pápa rendelte el a misekelyhek nemesfémből történő elkészítését, emiatt később kezében kehellyel és szőlőfürttel ábrázolták. Aztán Orbán lett a szőlőművesek, kocsmárosok, kádárok patrónusa, akit a néphagyomány a negyedik fagyosszentként tart számon. Ekkortájt borul virágba a szőlő, és ha ilyenkor támad a fagy, az súlyos károkat okozott a termésben.

Fotó: Penovác Károly/Napló

-Eleink, ha Orbán „megvédte” szőlőiket a kártól, hálásak voltak és virággal, körmenettel adóztak a szentnek. Május 25-ét tartották a nyár kezdetének, és ha ezen a napon esett az eső, akkor borongós ősz elé néztek, ha napos, meleg idő volt, az őszi időjárás is hasonlóan alakult, fogalmazott. Hozzátette, Balatonfüred a Balatonfüred-szőlősi Hegyközség és a Balatonfüred-csopaki történelmi borvidék központja, és 1987-től a szőlő-, és bor nemzetközi városa. A bor fontos helyet foglal el a település életében, ezért minden évben több rendezvény is kapcsolódik hozzá. A legismertebb az egy hónapon át tartó Balatonfüredi Borhetek, ami történelmi múltú rendezvény. Országos hírű a pünkösdkor megrendezett Balatoni Hal és Bor Ünnep, illetve a bor és kultúra összekapcsolódását szimbolizálja a Bor-Könyv-Jazz rendezvénysorozat június végén.

Fotó: Penovác Károly/Napló

-A víz az őselem. Először: a víz borrá változik, a bor vérré változik. A víz az anyag, a bor a lélek, a vér a szellem, zárta köszöntőjét az alpolgármester egy Hamvas Béla idézettel.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A múltidézés után kihirdették a díjnyertes borokat majd Englert Dezső, a Balatonfüred-csopaki Borvidék elnöke adta át az okleveleket: Balatonszőlős különdíját a Koronczai pince nyerte, Balatonfüred legeredményesebb bortermelője a Zelna Borászat, Pécsely különdíját Kálmán József pécselyi borász kapta.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület különdíját Mészáros József borúti egyesületi tag vehette át, a Balatonfüred-csopaki borvidék különdíját pedig a Thetis borászat nyerte el. A díjátadón az induló 106 bor mellett a füredi Kemendy műhely pezsgőjét is megkóstolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!