A jövő a környezetbarát, gazdaságos technológiáé 

2019.05.30. 11:00

Jelentős szerephez jut a megújuló energia

A XIX. távhőszolgáltatási konferencián Szlottáné Totok Éva, az energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkárság stratégiai tervezési és elemzési főosztályának vezetője a távhő szerepéről beszélt az új nemzeti energiastratégiával kapcsolatban.

Tóth B. Zsuzsa

Az osztályvezető az energiaszektor átalakulásáról szólva elmondta, hogy a közlekedési és a fűtési célú energiafelhasználás növekvő részét váltja ki a villamos energia, az erősödő igény kihívást jelent a villamosenergia-termelők iránt. Számítani lehet a megújuló energiák elterjedéséből adódó rendszerintegrációs kihívásokra, valamint arra, hogy néhány nagy erőmű mellett sok kisebb termelőegység, elosztóhálózati rugalmasság szükséges. A megoldási lehetőségek között szerepel az ösztönzés a több zónaidős és rugalmas tarifák bevezetésével, az okos mérés lehetősége, amely a közműügyintézés digi­talizálását is segíti.

Az akkumulátoros energiatárolás, az e-mobilitás térhódítása, az „okos városok” megjelenése ugyancsak segíthet. – A nemzeti energiastratégia célja a hazai energiaellátás hosszú távú fenntarthatóságának, biztonságának és gazdasági versenyképességének biztosítása. A stratégia eszköze az energiahatékonyság és a megújuló energiák sora, a nukleáris energia mellett a regionális együttműködés is.

A magyar energiaszektor erősségei közé tartozik az alapinfrastruktúra állapota, a kiváló szakemberállomány, gyengesége például a magas primerenergiaimport-függőség, az alacsony beruházási ráta, az okos megoldások lassú penetrációja, a szétaprózott energiahatékonyság-támogatási politika.

Lehetőséget jelent a csökkenő költségű tiszta, okos és innovatív technológiák használatának ösztönzése a primer energiaforrások áremelkedésének ellensúlyozására. Ide sorolható többek közt az okos, digitális megoldások fejlesztése, a fűtési energiahatékonyság javításának potenciálja – mondta az előadó.

A veszélyek közé sorolta az előadó a gázpiac esetleges lezárását, az áramtermelői kapacitáshiányt, valamint a napelemes költségek csökkenését nem követő, drága hazai rendszert.

Leszögezte, hogy az új Nemzeti Energiastratégia a tiszta, okos, megfizethető energiát helyezi előtérbe. Fókuszába a magyar fogyasztó kerül, de elengedhetetlen energiaellátásunk biztonságának megerősítése, az energiaszektor klímabarát átalakítása és az energetikai innovációban és a klímaváltozásban rejlő gazdaságfejlesztési lehetőségek kihasználása.

A távhőszektorról szólva elhangzott, hogy a fűtés-hűtés szektorban felhasznált megújuló energia mennyisége 2030-ban közel húsz százalékkal haladja meg a 2015-ös szintet. A 2020-as évek végére olyan távhőszektor kialakítását kell megcélozni, amely a klímavédelem és a fenntartható fejlődés szolgálatában integrálni képes az innovatív és hatékonyságjavító megoldásokat.

– A távhőszolgáltatásban jelentős klímavédelmi és energiahatékonysági potenciál van. Távlati cél, hogy megújuló és kapcsolt energia termelésre alapozott, piaci alapon is kompetitív, a jelenleginél fogyasztóbarátabb távhőszolgáltatást hozzunk létre a szabályozható hőfogyasztás és az okos fogyasztásmérés általánossá tételével – mondta Szlottáné Totok Éva. Hozzátette, hogy az új Nemzeti Energiastratégia megalapozása érdekében szakpolitikai program kidolgozása szükséges az energiahatékonysági irányelv szerinti hatékony távhőről, amely a fogyasztók számára lehetővé teszi hosszú távon is a megfizethető, környezetbarát és magas ellátottsági szintet garantáló távhőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!