álláshelyek és életpályák

2019.05.18. 15:30

Karriernap az Arénában: munkavállalók és munkáltatók találkozási pontja

Közel ötven kiállító részvételével szervezték meg az első Karriernapot a Veszprém Arénában szombaton.

Marton Attila

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kora estig tartó rendezvény célja, hogy segítsék a cégeket a munkaerő megtalálásában, és lehetővé tegyék a munkavállalóknak, hogy megismerjék a megye meghatározó vállalkozásainak álláskínálatait. A Karriernapon mintegy ötven kiállító várja az érdeklődőket a Veszprém Arénában. Kis- és közepes vállalkozások, multinacionális cégek mellett állami szervezetek és szakképző, valamint oktatási intézmények is kitelepültek. A rendezvényen szakmabemutatókat is tartanak, valamint az egyik cégnek köszönhetően 2D-s és 3D-s interaktív virtuális valóság oktató-szimulátorok segítségével az érdeklődők közelebbről megismerkedhetnek a targoncavezető, hegesztő és járműfényező szakmával. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából pedig a legmodernebb mezőgazdasági gépek közül kettőt is megtekinthetnek közelebbről a látogatók.

 

Porga Gyula polgármester köszöntőjében arról beszélt, szinte minden szektorban munkaerőhiány van ma Magyarországon, a rendezvényen nemcsak álláshelyeket, hanem életpályákat ismerhetnek meg az érdeklődők. Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte, a magyar kormány utóbbi kilenc évben tett intézkedéseinek köszönhetően nőtt a foglalkoztatottság, és folyamatosan emelkedik a versenyszféra és a közszféra dolgozóinak bére is. Hangsúlyozta, az álláskeresők munkaerő-piaci (re)integrációját, valamint a munkáltatók munkahelyteremtését és munkahelymegőrzését tavaly 7,7 milliárd forinttal támogatta a Veszprém Megyei Kormányhivatal hazai és uniós forrásból, amellyel több ezer munkahely létrejöttéhez és megőrzéséhez járultak hozzá. Veszprém megyében a KSH adatai alapján a foglalkoztatottak létszáma megközelíti a 160 ezer főt, amely nyolc év alatt több mint 20 ezer fős növekedést jelent.

Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke arra is kitért, a rendezvényen szakképző intézmények is kiállítanak, így nem csak az álláskeresők, hanem a pályamódosítás előtt állók is hasznos információkhoz jutnak. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt a megnyitón, hogy a következő másfél évtizedben munkakörök tömege szűnik meg és rengeteg új foglalkozás jön létre. A legfontosabb szerinte, hogy a munkavállalók nyitottak legyenek az átképzésre, új tudás megszerzésére.

A rendezvényen az Európa-napot is megünnepelték az európai egységet 1950-ben meghirdető Robert Schuman francia külügyminiszter nyilatkozatának napokban tartott évfordulója alkalmából. A felnőtteket kiadványok, Európa-totó, az EP-választásokkal és uniós jogokkal kapcsolatos kvíz, a gyermekeket ugrálóvár, arcfestés, ügyességi és logikai játékok várják, mondta el Csitei Tímea, a veszprémi Europe Direct irodavezetője, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdaságfejlesztési munkatársa.

A Karriernapot a veszprémi önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Megyei Szervezete és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!