mezőgazdaság

2019.05.15. 07:00

Melegre és napsütésre lenne szükségük a növényeknek

Az elmúlt hónapok aszálya enyhülni látszik, megérkezett a várva várt csapadék. Az eső a jó vízháztartású talajokon megoldotta a vízhiány miatt fellépő tápanyaghiányt.

Sági Ági

smacap_Bright

– Vannak olyan területek, ahová a csapadék időben érkezett és vannak olyanok is, ahol az aszálykár már jelentős. Vannak olyan ősziárpa- és búzaállományok, ahol még lehet közepesnél jobb termésre számítani, a sekélyebb termőrétegű talajokon a károsodás már visszafordíthatatlan – mondta el Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének elnöke.

Hozzátette, hogy sok helyen már az okozhat problémát, hogy a felázott földön nem lehet munkagépekkel dolgozni. Az eső megérkezésével viszont számítani lehet a gombabetegségek megjelenésére. Az árpák már kalászolnak, ebben a kultúrában aktuálissá vált a legfontosabb növényvédelmi munka, a zászlóslevél védelme. A kukoricatáblákban a gyomirtás vált szükségessé. A napraforgó az eső hatására fejlődésnek indult, ahol kettő- négy leveles állapotban van az állomány, ott szintén kell már a gyomirtás.

A szőlők nagyon vontatottan fakadtak. Egyes korai fajták már a fürtmegnyúlás állapotában vannak, de vannak olyan fajták is, ahol a hajtások csak két-három centiméteresek. A növényeknek a meleg is hiányzik már, hiába melegszik fel napközben az idő, az éjszakai erős lehűlés nem kedvez a fejlődésnek. Tavaly szőlőben a rügyfakadás és a virágzás között nagyon rövid volt az idő, idén elhúzódó a fejlődés.

– Ilyenkor a kórokozóknak is több ideje van a kifejlődésre, ami különösen a lisztharmatnál nagyon lényeges. Minél hosszabb a fakadás és a virágzás közötti idő, annál nagyobb a lisztharmatfertőzés veszélye. Ha jön a melegedés, lehet számítani a peronoszpóra tüneteinek gyors megjelenésére is. A csapadékos idő végével szükség lesz a preventív védekezésre. Rajzik a szőlőmoly, melynek második generációja az arra érzékeny fajtákban jelentős károkat okoz.

Kedvező termőtalajon az árpa még hozhat közepesnél jobb termést.

A gyümölcsösökben megindult a rovarkártevők rajzása, a keleti gyümölcsmoly a szilva, az őszi- és kajszibarack hajtásvégeinek rágásával okozhat komoly károkat. Rajzik a szilvamoly és a vadgesztenye- aknázómoly is, ezek ellen is indokolt a védekezés.

Lepkefélék ellen a feromonos csapdák, cseresznyelégy, kabócafélék ellen a sárga ragacslapok kihelyezésével lehet védekezni. Nagy károkat okozhat a cserebogár lárvája, mely a földben gyökerek rágásával okozza a legnagyobb problémát. A cserebogár most rajzik, az imágók ellen kiskertben lehet védekezni. Hűvös hajnalon a bogarakat le kell rázni és összeszedni, vagy kontakt rovarölő szerekkel gyéríthető az állományuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!