jó termést remélnek a gazdálkodók

2019.07.19. 11:00

Európában mi termesztjük a legtöbb kukoricát

Jövő héten kezdődik a csemegekukorica betakarítása a korai fajtákkal. A szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó termést remélnek a gazdálkodók.

Polgár Bettina

Forrás: pixabay.com

Az elmúlt években átlagosan 30–34 ezer hektárnyi területen termesztettek Magyarországon csemegekukoricát. Az évi 500–600 ezer tonna termés kétharmadát a konzervipar, harmadát a hűtőipar dolgozza fel – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tájékoztatásából.

Nemcsak a feldolgozás mértéke emelkedik évről évre, hanem a frissen vagy főttként értékesített csemegekukorica mennyisége is. A hazai termőterülettel első helyen állunk Európában, utánunk Franciaország következik, de folyamatosan bővül Lengyelország és Ukrajna termelése is. Hazánk a világ három legnagyobb csemegekukorica-termelője közt szerepel.

Mindehhez hozzájárul, hogy hazánk klimatikus és talajadottságai kitűnőek a csemegekukorica-termesztéshez, ami a magas technológiai színvonallal és a feldolgozóipar műszaki, technológiai szintjével együtt garantálja a jó hozamokat és a kiváló minőséget.

A csemegekukorica a legnagyobb mennyiségben termesztett ipari zöldségféle Magyarországon, a hazai termőtájak közül kiemelkedő Hajdú-Bihar megye 14 ezer hektáros termőterületével, de Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is 3-4 ezer hektáros termőterületek vannak. A csemege termőterület több mint 70 százaléka öntözött, ennek is köszönhető a nagy termésmennyiség.

Közkedvelt a nyárádi csemegekukorica Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az itthon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka exportra megy. Konzerv csemegekukoricából több mint 200 ezer tonnát exportáltunk tavaly, 60 milliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, 16,6 milliárd forint értékben. Ezzel az egyik legjelentősebb agrár-exportcikkünkről van szó. Legnagyobb piacunk Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára.

A NAK tájékoztatásából kiderült, ehhez képest a hazai csemegekukorica-fogyasztás eléggé alacsony, mindössze évi 1–1,5 kilogramm személyenként, ehhez jön még a frissáruként elfogyasztott mennyiség, amiről nincsenek pontos adatok.

Az elmúlt évtizedben a piaci trendeket követve fokozatosan terjedtek a szuperédes fajták, és mára már meghatározóak a magyar termesztésben is. A csemegekukoricát felhasználhatjuk főzve, köretek kiegészítésére, más zöldségekkel együtt savanyúságnak, de a salátáknak is igen kedvelt kiegészítője. Az üzletekben leginkább konzerv és fagyasztott formában kapható, azonban már hazánkban is egyre kedveltebb az előfőzött, vákuumcsomagolt csemege. A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8–12 milligramm C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.

Pajak Károly, Nyárád polgármestere elmondta, falusi gazdaságukban tavasszal háromfajta szuperédes csemegekukoricát vetettek, összehangolva az érési időket, emellett a héten is vetnek még desszertkukoricát, hiszen tavaly is nagy sikere volt a késői érésű fajtának. Mint mondta, a termés egy részével a helyi konyhát látják el, előfőzik, majd vákuumfóliázzák a kukoricát, a másik részét pedig értékesítik, a pápai piacra is visznek belőle.

A település vezetője rámutatott, a helyiek, környékbeliek szívesen fogyasztják a nyárádi kukoricát, melyet semmilyen vegyszerrel nem kezelnek, a gyomirtás pedig kapálással történik. Pajak Károly megjegyezte, a nyárádi rendezvényeken gyakran kedveskednek főtt kukoricával a helyieknek, gyermeknapon és adventkor is mindig nagy sikere van a csemegekukoricának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!