sok múlik a meteorológiai előrejelzéseken

2019.08.23. 07:00

Csúcsüzem a balatoni szállodákban és a strandokon

Telt ház volt a hétvégén a Balatonnál. Minden összejött: hosszú hétvége, kánikula, programok.

Sági Ági

Az időjárás kegyes volt a nyaralókhoz, így a balatonalmádi Wesselényi strand is megtelt a hosszú hétvégén

Fotó: Stiger Ádám

– Ez a szezon számunkra erről a hétről szólt, pénteken érkezett a nagy tömeg, ezen a hosszú hétvégén végre telt ház volt – mondta Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület elnöke. Hozzátette, becsléseik szerint idén kevesebb nyaraló érkezett a Fűzfői-öbölbe, bár lehet, hogy csalókák az adatok, mert a szálláshelyek száma a térségben nőtt.

Az időjárás kegyes volt a nyaralókhoz, így a balatonalmádi Wesselényi strand is megtelt a hosszú hétvégén Fotó: Stiger Ádám

Nagyon sok múlik az időjáráson

A magyar vendégek voltak legtöbben, a külföldiek közül idén a lengyelek száma nőtt érezhetően. Egyre több a kerékpáros turista, akik csak 1-2 napra foglalnának, de sokszor nehezen találnak helyet, mert a szállásadók a többéjszakás vendégeket kedvelik.

– A hétvégi, 2-3 napos, családos vendégből van nálunk a legtöbb. Mi azt látjuk, hogy nagyon sok múlik az időjáráson. Melegben sokkal jobb a strandi fogyasztás, borús napokon a kis strandunkon a büfékben sincsenek.

Azt is látjuk, hogy a szórakozást keresik az emberek, egy jó program tömegeket képes megmozdítani. Az a legrosszabb, amikor a meteorológusok a hét elején rossz időt jósolnak a hétvégére, mert akkor sokan lemondják a foglalást, pedig sokszor nem teljesülnek a jóslatok – tette hozzá Szanyi Szilvia, a Balatonfűzfő–Litér Turisztikai Egyesület elnöke.

Fotó: Sági Ági/Napló

Füreden meghaladták az egymilliót

Az időjárás-előrejelzés és a vendéglemondások közötti összefüggést megerősíti Böröcz István, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöke is, bár ő azt hangsúlyozza, hogy Füreden nincs ok a panaszra.

– Telt ház volt a strandokon, a szállodákban, a szálláshelyeken. Hatalmas tömeg nézte a tűzijátékot a partról, és a vízen is rengeteg hajó volt. Fantasztikus volt a Zoób Kati divatbemutató, idén nagyon színvonalas a borhetek rendezvénye. Nálunk nem is lehet szezonról vagy szezonvégről beszélni, október végéig, november elejéig kitart ez a lendület.

Böröcz István elmondta azt is, hogy Füreden ebben az időszakban szállást foglalni ad hoc nem lehet, és a tavalyihoz hasonló vendégéjszaka-számra számítanak. Tavaly körülbelül 800 ezer vendégéjszaka után fizettek idegenforgalmi adót, ha a mentességeket is figyelembe vesszük, az összes vendég­éjszaka száma Füreden meghaladhatta az egymilliót.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

– Telt ház volt tavaly is, mennyiségben már nem nagyon lehet fejlődni. Érezzük viszont, hogy minőségben van előrelépés, hiszen egyre több a városban sokat költő vendég. Igaz, hogy a városi programok is ezt célozzák, Füreden nincs sok populáris program, annál több a különleges, elegáns, igényes rendezvény – tette hozzá Böröcz István.

Az biztos, hogy a rolót a legtöbb helyen augusztus 20-án nem húzták le. Meleg hét ígérkezik, a balatoni nyár még nem ért véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!