Népszerű apartmanok

2019.08.16. 07:00

Teltházra számítanak a hosszú hétvégén a Balatonnál

Megtelnek a szálláshelyek a hosszú hétvégén, a tavalyihoz képest több mint a felével nő a forgalom. A Szállás.hu adatai szerint Siófok, Hajdúszoboszló és Eger vonzza a legtöbb vendéget, de Balatonfüred is ott van a tízben.

Juhász-Léhi István

20190815 Badacsonytomaj Augusztus 20. hosszúhétvége kikapcsolódás illusztrációk Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Zakar Zelinda, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület TDM-menedzsere is megerősítette: nem nagyon van hely az előttünk álló hosszú hétvégén a Balatonon. – A szezont nem lehet kitolni, bár a globális felmelegedés hatására már nyárias októbert is láttunk.

– Azt a terméket, amit nyáron értékesítünk a stranddal, a napfénnyel, a fürdéssel, azt nem lehet eladni ősszel – oszlatta el az esetleges ebbéli tévhitet Zakar Zelinda. – Alsó­örsön viszont augusztus 20. után sem megy le a roló, mert még két fesztivál vár ránk a Nyárbúcsúztató Vendégmarasztaló Fesztiválon kívül.

A jövő héten kezdődik a Zorall Sörolimpia, amely szintén többezres fesztivál. Ugyanakkor idén először egy új rendezvénynek is otthont ad Alsóörs: ez a II. országos kerékpáros találkozó, amely augusztus utolsó hétvégéjén lesz.

A menedzser az idei nyárról elmondta, „továbbra sem vagyunk felkészülve arra, hogy rossz idő esetén mennyire tudunk programot kínálni – tartalmasat és minden korosztálynak”.

– Ezzel el kell kezdeni komolyan foglalkozni – jelentette ki Zakar Zelinda. – Múzeu­mok, néhány attrakció ugyan van, de azon kívül kevés a lehetőség, ha esik az eső. Viszont ha valaki a Balatonra jön, annál biztos, hogy fürdőruha van, ezért vizes programokat ajánlok, fedett helyen eső esetén. Akár a fűzfői uszodában vagy a füredi akvaparkban, de Veszprémben is vannak erre alkalmas helyek. A tapolcai tavasbarlang szintén jó elfoglaltság ilyenkor. Ha nem esik, de éppen strandidő sincs, túrázási lehetőségeket ajánlok, ez jó alkalom arra, hogy természeti értékeink, rejtett kincseink felé irányítsuk a vendégeket.

A Szállás.hu mérései szerint az augusztusi hosszú hétvégén 57 százalékkal nő a forgalom, míg egy átlagos nyári hétvégéhez viszonyítva több mint két és félszeres a növekedés. Kiderült: az átlagos foglalási érték 58 500 forint körül alakul, ez 40 százalékkal több, mint bármikor a hónapban.

Hétvégére megtelik a Balaton-part
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bátrabban költenek a Szép-­kártyás fizetést választó vendégek, esetükben az átlagos foglalási érték 107 500 forint. Tovább nőhet a kártyabirtokosok költése, ugyanis az adatok azt mutatják, hogy minden tizedik esetben Szép-kártyával rendezik a számlát a hosszú hétvégén.

Az apartmanok és a vendégházak a legkeresettebb szállástípusok, az érkezők csaknem fele valamelyikükben tölti a hosszú hétvégét. A belföldi úti célt választó vendégek körében Siófok, Hajdúszoboszló és Eger a legvonzóbb. A települések toplistáján őket követi Szeged, Gyula és Hévíz. A top tízes rangsorba Nyíregyháza, Balatonfüred, Budapest és Zalakaros is bekerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!