ingatlanpiac

2019.08.28. 11:30

További lakásdrágulásra számítanak Veszprém megyében is

Arra számít a Veszprém megyeiek négyötöde, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár, így jó befektetésnek tartják az új lakás vásárlását – egyebek mellett ez derül ki a felmérésből, ami a vezető lakásfejlesztő, a Cordia megbízásából készült. Egy friss országos kutatásban külön is vizsgálták a veszprémiek lakásvásárlási és -felújítási terveit.

Napló

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Veszprém megyében szintén az új lakás végzett az élen, de itt az országos átlaghoz képest sokkal jobb befektetésnek tartják a valutát. A megyében a megkérdezettek 56 százaléka választaná a dollárt vagy az eurót befektetésnek, az országos átlag 52 százalék.

– A Cordia megbízásából először készült el olyan országos, reprezentatív kutatás, amely külön felmérte a Veszprém megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani – közölte Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója. Eszerint a Veszprém megyeiek négyötöde arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók fele legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakásoknál tízből nyolc Veszprém megyei vár áremelkedést, a budapesti újlakás-pia­con pedig tízből kilencen számítanak további drágulásra.

A Veszprém megyeiek 15 százaléka nem hallott még az eddigi erőteljes lakásár- és bérletidíj-emelkedésről, illetve a kedvezményes lakásáfa kifutásáról. A megyében a megkérdezettek több mint negyede számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt ingatlant Budapesten.

Az országos átlagtól elmaradva, a fővárosban lakást vásárló Veszprém megyeiek kétharmada saját használatra vette az ingatlant, 11 százalékuk a gyermekének. A megkérdezettek közel fele véli úgy, hogy Budapesten mindig lesz kereslet a jó helyen lévő bérlakásokra, a válaszadók harmada szerint jó befektetés egy fővárosi új lakás, mert az ingatlan megőrzi az értékét.

A Veszprém megyeiek az országos átlaggal megegyező arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást. Otthona nagyobb arányú renoválásával a megkérdezettek negyede számol, lakóingatlan-vásárlási tervei hét százaléknak vannak, ami fele az országos átlagnak.

A régióban az ingatlanvásárlást tervezők 78 százaléka vásárolja a lakást saját használatra
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A megyét is magában foglaló Közép-Dunántúl régióban az országos átlaghoz képest kisebb arányban, 20 százalékban járulna hozzá ingatlan­eladás egy új otthon árához, így nagyobb szerep jutna a hitelnek és az egyéb megtakarításoknak. A fennmaradó részt egyéb forrásokból, például a csokból, lakástakarék-pénztárból, családi segítséggel finanszíroznák.

A régióban az ingatlanvásárlást tervezők az országos átlaghoz hasonló arányban, 12 százalékban szánják a lakást gyermeküknek, saját használatra 78 százalék venne, ami az országos átlagtól hét százalékkal marad el. Befektetési, kiadási céllal viszont 15 százalékban, az országos átlagnál magasabb arányban terveznek lakást vásárolni, szemben a 11 százalékos országos átlaggal, derül ki a kutatásból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában