Kiegyensúlyozott kínálat

2019.09.18. 17:30

Nem volt kimagaslóan jó minőségű idén a dinnye

Idén 4600–4700 hektárt tett ki a dinnye termőterülete Magyarországon.

Polgár Bettina

Az előző évhez képest Békés megyében területcsökkenés, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében területnövekedés következett be – számolt be a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB).

Tájékoztatásuk szerint az ültetések a szokott időben megtörténtek, de a hűvös májusnak köszönhetően a tavalyi évhez képest idén az első tömeges szedések 10-14 nappal később történtek meg.

A virágzáskori hűvös éjszakák miatt az első kötések sem alakultak megfelelően, így a dinnye betakarított mennyisége is kisebb volt az ilyenkor megszokottnál.

Fotó: Pesthy Márton/Napló Archívm

A magyar dinnye jelentősebb mennyiségben július 8–10. körül jelent meg a piacokon, de túlkínálat nem volt a gyümölcsből.

Az értékesítést idén is megzavarta egy „akciózás”, mely az indokolatlanul alacsony árral okozott némi zavart, szerencsére a helyzet viszonylag hamar rendeződött.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei termőterületeken termett dinnyét nagyobb tömegben augusztus 5–10. között kezdték árusítani. Ekkorra a békési dinnye zöme kifutott, így belpiaci konkurencia nem alakult ki, kiegyensúlyozott volt a kínálat. Az augusztusi időjárás a fogyasztásra pozitívan hatott.

A FruitVeB információi szerint minőség tekintetében ez az év nem volt olyan kimagasló, mint az előző. A minőségi problémákat részben az időjárás, részben a szakmai-termesztéstechnológiai hibák, részben a felvásárláshoz kapcsolódó körülmények okozták.

A jövőben a dinnyetermelőknek nagyobb összefogásra, magasabb szintű integrációra lesz szükségük ahhoz, hogy mind a hazai, mind a külpiacokon jobban érvényesüljenek, és a garantált minőség mellett a fogyasztók bizalmát is megtartsák. A várakozások szerint 175–180 ezer tonnás lehet az idei görögdinnyetermés, a szezon szeptember közepéig tolódott ki.

A sárgadinnye idei termőterülete 450 hektár körüli volt, a termelés 60 százalékban már fóliás. A termés mennyisége a tavalyi 16-17 ezer tonnás szint körül alakulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!