Iránytű földvásárláshoz

2019.11.09. 14:00

A termőföld iránti kereslet várhatóan a jövőben sem fog csökkenni

Az Agrotax Kft. országos piaci körképe szerint 2018-ban a szántó- területek éves átlagos drágulása 10 százalék körüli volt. Az áremelkedés 30 éve töretlen, bár művelési áganként eltérő mértékű.

Sági Ági

Forrás: pixabay.com

A magyarországi termőföldeknek több mint kétmillió tulajdonosuk van, ami rendkívül szétaprózódott tulajdoni szerkezetre utal. Látszódik ez az Agrotax országos adatbázisának számaiból is, hiszen 2018-ban az értékesített szántóföldek átlagos nagysága 1,42 hektár volt. A magyar termőföldpiac jellemzője, hogy erősebb a kereslet, mint a kínálat. Tulajdonképpen ez az egyik oka, hogy a 90-es évek óta töretlen a drágulás, mert még mindig tart a méretgazdaságos nagybirtokok kialakulása.

– A mezőgazdasági birtokok fejlesztése, gazdaságos működtetése akkor lehetséges, ha a földterület nagysága optimális méretűvé válik, a viszonylag kis birtoktestek azonban gátjai lehetnek ennek a folyamatnak, illetve azokon nem valósítható meg önfenntartó, modern technológiájú gazdálkodás. Márpedig, ha hatékonyan akarunk gazdálkodni, növelni a hozzáadott értéket, nem nagyon van más út, csak a birtokszerkezet átalakítása. Megítélésünk szerint ezt a folyamatot támogatja az agrárkormányzat osztatlan közös tulajdon megszüntetésére vonatkozó terve – mondta el lapunknak Sáhó Ákos.

Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője hozzátette: – Az osztatlan közös tulajdonú területek megszüntetése segítené az életképes birtokméretek kialakítását. Ide sorolható még az öröklési szabályok tervezett átalakítása is, amivel vélhetően megakadályozhatják majd az elaprózódott földrészletek újratermelődését. Az agrár­fej­lesztéseknél van miből válogatnunk: öntözhető területek növelése, helyspecifikus gazdálkodás, korszerű táp­anyag-gazdálkodás, robotika, digitalizáció. Mindezekből az következik, hogy a termőföld iránti kereslet a közeljövőben sem fog csökkenni, hacsak nem akarunk lemaradni az egyre élesebb globális versenyben.

Tavaly a föld hektáronkénti átlagára közel másfél millió forint volt. A legmagasabb árakat a Dél-Alföldön, Békés megyében (1,757 millió forint/hektár) fizették. A legalacsonyabb földárakat Nógrád megyében mérték. Ott tavaly átlagosan 1 millió forint/hektár alatti áron lehetett földhöz jutni. A földárak számításához felhasznált, 2018-ban értékesített szántó, gyep, erdő, gyümölcsös, szőlőművelésű földterületeket tartalmazó adatbázisban található több mint 27 ezer hektárnyi föld adatai szerepeltek.

Ennek az értéknek nagyságrendileg háromnegyede, közel 20 ezer hektárnyi terület a szántó művelési ághoz tartozott. Az erdők szintén jelentős értékesítési volument mutattak, 4 ezer hektárt meghaladó összforgalommal. Ennek az értéknek nagyságrendileg a fele, 2 ezer hektárt alig meghaladó forgalom mutatkozott a gyep, rét, legelő művelési ágú területek (továbbiakban gyep) esetében.

Az összes, vizsgált értékesített földterületnek jóval kisebb részét tették ki a gyümölcsösök (393 hektár), illetve a szőlők (330 hektár).

2018-ban a legtöbb földet Békés, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében értékesítették, megyénként 2000 és 2200 hektár közötti összterülettel, a legkevesebb földterület Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Tolna, Heves megyében cserélt gazdát, megyénként kevesebb, mint ezerhektárnyi forgalmat mutatva.

– 2018-ban egyhektárnyi szántóterületért átlagosan 1,551 millió forintot kellett fizetni Magyarországon, tehát a szántók átlagára meghaladta a másfél millió forintos fajlagos árat. Ez az érték mintegy 10 százalékos növekedést jelent az előző évre számolt országos, szántóföldekre számított átlagárhoz képest, emellett elmondható, hogy minden régióban emelkedtek a szántók árai. A térség átlagát jelentősen meghaladó 10,65 százalékos szántóárdrágulást mértek Veszprém megyében is, de a szántók megyei hektáronkénti átlagára 1,282 millió forint jóval elmarad a drágább megyék kétmillió forintot megközelítő, helyenként elérő átlagárától. A megyék között a legmagasabb hektáronkénti átlagárakat Veszprém megyében kellett fizetni egy hektár szőlőért: 5,3 millió forintot. A második legdrágább Győr-Moson-Sopron megyében ez az ár 4,6 millió forint volt, a legolcsóbban – 1 millió forintért – Békés megyében lehetett szőlőt venni – tette hozzá Sáhó Ákos.

A vizsgált időszakban a tulajdoni hányadok figyelembevétele mellett az értékesített szántóföldek átlagos nagysága 1,42 hektár volt. A legnagyobb, átlagosan 2 hektárt meghaladó méretű területek Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében cseréltek gazdát. Az Agrotax adatai szerint a legtöbb gyepterület Veszprém, Borsod-Abaúj-Zemplén, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kelt el, e három megyében jelentkezett az országos gyepterület-forgalom több mint negyede. Megyénkben két és fél millió forintot meghaladó összeget kellett fizetni egy hektár gyümölcsösért, ami jóval az országos átlag fölötti ár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!