mezőgazdaság

2019.11.08. 11:00

Az őszi gabonák szenvedték meg a nagy csapadékhiányt

Végre megérkezett az eső, ami enyhítheti a szárazságot. Jelenleg körülbelül 100 milliméter – azaz két havi – vízmennyiség hiányzik a talajból, ezen a számon javíthat a napokban hulló eső.

Sági Ági

– Elsősorban az őszi gabonafélék szenvedték meg a csapadékhiányt, vontatottan, sok helyen hiányosan kelt ki az elvetett őszi búza és őszi árpa. A már kikelt állományokban a bokrosodás indult nehezen – mondta el lapunknak Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Veszprém megyei területi szervezetének elnöke.

Hozzátette, hogy jó termés akkor várható, ha az ősszel elvetett gabona jó tőszámmal és jól bokrosodott állapotban telel. A vontatott kelés, és a száraz talaj miatt eddig a növények tápanyagfelvétele is gátolt volt, emiatt nem megfelelő az állományok fejlettsége. A későn érkezett csapadék ezt az állapotot részben tudja korrigálni, sőt, ha a hideg még várat magára, akkor a növények fejlődése is folytatódhat.

– Ahol nagyon gyenge a bokrosodás, ott egy gyors őszi lombtrágyázás indokolt lehet, rovarölőszeres kezeléssel együtt, mert a kártevők az enyhe idő miatt felszaporodtak. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gabonaféléken elsősorban a levéltetű-kolóniák száma nőtt meg, amelyek veszélyes vírusvektorok is. Az őszi káposztarepce vetésekor volt egy kis eső, így ezek a táblák a gabonánál szebbek, de mostanra látható azért, hogy kissé visszaesett a fejlődésük – hangsúlyozta a szakember.

Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei területi szervezetének elnöke szerint vontatottan, sok helyen foltosan kelt ki az őszi búza és őszi árpa
Fotó: Sági Ági/Napló

A gyümölcsösökben érdemes egy réz-kén hatóanyagú lemosó permetezést végezni. A felszaporodott mezei pockok okozhatnak még gondot a füvesített sorközű gyümölcsösökben, mert rágásukkal károsíthatják a fák gyökérzetét. A ragadozó madaraknak leszálló és figyelő helyet biztosító T-fák kirakásával érdemes próbálkozni, ez a szántóföldeken és lucernásokban jól működik az átlagos mértékű pocokállomány visszaszorítására.

– A bukszusokat károsító selyemfényű puszpángmoly ellen már egész évben kell védekezni, ilyenkor a hernyófészkeket lehet lemetszeni a bokorról, így az első tavaszi kártételt csökkenthetjük – fejezte be Bakonyi Frigyes.

Ahol jelentős a vadgesztenye levél aknázómoly kártétele, azaz korai lombhullás volt, ott a leveleket össze kell szedni és megsemmisíteni. Általános szabály, hogy a fertőzött növényi részeket el kell távolítani a növény közeléből, ezeket komposztálni nem szabad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!