fejlesztés

2019.12.16. 18:49

Megkezdték a meleg vizű kút fúrását Sümegen

Még vonzóbb lehet Sümeg, és újabb lendületet adhat a vár és a város idegenforgalmának, a térség vállalkozóinak, a termelőknek és gazdáknak, ha teljes kapacitással működik a meleg vizű kút, aminek fúrását a minap kezdték meg a vár közelében, közölte Papp Imre várkapitány és Böjte Éva, a Hotel Kapitány igazgatója.

Kovács Erika

Papp Imre várkapitány a kútfúrásnál. Ha lesz bőven meleg vizük, akkor azzal nemcsak a szállodai medencéket töltik fel, hanem kialakítanak egy városi fürdőt is Sümegen

Fotó: Kovács Erika/Napló

-Ha lesz bőven meleg vizünk, akkor azzal nemcsak a szállodai medencéket töltjük fel, hanem kialakítunk egy városi fürdőt is Sümegen, hangsúlyozta Papp Imre várkapitány és Böjte Éva szállodaigazgató.

Böjte Éva szállodaigazgató: A meleg víz egész éves látogatottságot hozhat Sümegnek
Fotó: Kovács Erika/Napló

A beruházás csökkenti a szezonalitást, és kapacitásbővítést is tervezhetnek a szállodában, a meleg vízzel, illetve a fürdővel egész éves forgalomra számíthatnak a városban. A termálfürdő ötlete, amire nagy igény mutatkozik, ifjabb Papp Imrétől származik, és évek múltán döntött úgy a család, hogy belevágnak a munkába. A kút fúrását egy erre szakosodott cég, különleges technológiával nemrég kezdte meg.

Papp Imre várkapitány a kútfúrásnál. Ha lesz bőven meleg vizük, akkor azzal nemcsak a szállodai medencéket töltik fel, hanem kialakítanak egy városi fürdőt is Sümegen
Fotó: Kovács Erika/Napló

Tizenhat ember felváltva, éjjel-nappal dolgozik, terveik szerint májusig végeznek a végleges kút kialakításával, a munkát karácsonykor szüneteltetik. Jelenleg 162 méter mélyen vannak, lassan megkezdik a csövek elhelyezését, a fúrást az engedélyek alapján ezer méterig végezhetik. Ha például 800 méternél már találnak megfelelő hőfokú vizet, akkor természetesen nem mennek lejjebb. A számítások szerint óránként több ezer liter meleg vizet hoznak majd felszínre.

Az előzetes kutatások azt is jelezték, hogy van meleg víz a föld mélyén, de az még kérdés, hogy milyen lesz a hőfoka, illetve termál, vagy gyógyvizet találnak-e a fúrással? Ha hatvan fok feletti lesz a víz hőmérséklete, akkor a szállodában energiatermelésre, fűtésre is használják. A munka többtíz millió forintba kerül, amit saját erőből finanszíroznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!