Kedvezőtlen volt az időjárás

2019.12.02. 11:00

Munkaerőhiány is nehezíti a gyógynövények gyűjtését és termesztését

Az igazán hideg, téli időjárás beköszöntével fokozott szerephez jutnak a gyógynövények a megfázások, meghűlések leküzdésében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a hazai fogyasztók nagy kedvence a kamillavirágzat, a bodza- és hársfavirág, valamint a csipkebogyó. Ezek gyűjtése és termesztése azonban a munkaerőhiány miatt komoly veszélybe került – adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Polgár Bettina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Iakov Filimonov

A NAK felhívta a figyelmet, a gyógynövények vásárlásakor mindig körültekintően kell eljárni, és fontos, hogy megbízható forrásból megfelelő minőséget válasszon a fogyasztó. Évről évre a legkeresettebbek között szerepel a kamillavirágzat, a bodza- és hársfavirág, valamint a csipkebogyó. A kamillavirágzat elsősorban gyulladáscsökkentő hatásánál fogva, a bodza- és a hársvirág pedig izzasztó hatásának köszönhetően keresett a téli, meghűléses időszakban. A csipkebogyó magas C-vitamin-tartalma miatt népszerű, az erősítő teák gyakori alkotórésze önmagában és más gyógynövényekkel, vagy étrend-kiegészítő, illetve vitaminkészítmény formájában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács piaci körképe szerint télen keresett a vásárlók körében az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág, valamint a magas C-vitamin-tartalmú homoktövis-készítmények. A homoktövis termesztése újra reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt. A téli hónapokban a vásárlók gyakrabban vesznek illóolaj-­készítményeket is, melyek a gyenge lefolyású felső légúti megbetegedések kezelésében hatásosak lehetnek.

A vadon termő magyar kamillavirág kiváló minősége világhírű. Magyarországon mintegy 300 hektáron terem, azonban a kedvezőtlen őszi és tavaszi időjárás miatt komoly veszélybe került, sokan már tavasszal kitárcsázták a területeket egyéb ipari növények számára.

A kamillavirágzathoz hasonlóan a bodzavirágzat, a hársfavirág és a csipkebogyó esetében sajnos ez az év nem sok jó kilátással kecsegtetett. A vadon termő állományok is megszenvedték az időjárás szélsőséges kilengéseit, és továbbra is nagy gond a munkaerő hiánya, ami a termesztésben és a gyűjtésben is éreztette hatását. Bizonyos gyógynövény-alapanyagok esetén több mint 30 százalékos emelkedés volt tapasztalható az előzi év árszínvonalához képest.

A gyűjtés időjárás- és munkaerőhiány-kiszolgáltatottságának csökkentésére a klasszikusan gyűjtött gyógynövények termesztésbe vonása jelenthetni a megoldást, ami bizonyos fajoknál már elkezdődött. Így például évről évre nő a hagyományosan gyűjtött gyógynövénynek tekinthető csipkebogyó (556 hektár), a cickafark (198 hektár) és a bodza (6436 hektár) termőterülete is.

A hazai gyógynövénydrogok exportértékesítése mellett jelentős belföldi piacot biztosít a termékek számára a szárítottfűszer- és gyógyteapiac. A magyar gyógynövényipar fejlesztéséhez a hazai gyógynövényágazat szereplői nemrégiben készítették el az ágazat megújult stratégiáját, mely az ágazat valamennyi szegmensének (gyűjtés, termesztés, feldolgozás) problématérképét, fejlesztési lehetőségeit tartalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!