Tervek és lehetőségek

2020.01.10. 14:00

Bevásárlóközpont, kerékpárpálya, strandfejlesztés is szerepel a balatonfűzfői tervek között

Nagy energiával és rengeteg tervvel kezdte el a város vezetését Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere.

Sági Ági

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Három hónap elteltével már zajlanak a felmérések és a tárgyalások.

– A legfontosabb a bolt kérdése. Sokak óhaját teljesítenénk, ha épülne egy bevásárlóközpont, és lenne Fűzfőfürdőnek is egy nagyobb üzlete. Nagyon szeretnék Tobruk mellé egy termelői piacot, olyat, ami turisztikailag is vonzó lehet. Felvettem a kapcsolatot már egy nagyobb áruházlánccal, mert mindenki jól járna, ha egy bevásárlóközpont vagy egy nagyobb bolt épülne a két körforgalom közé.

A felvételen a látványterv

– Szerintem ez most jó befektetési lehetőség, hiszen itt ér le először az M7-es a Balaton-partra – mondta el lapunknak Szanyi Szilvia. A fűzfői polgármester hozzátette, hogy vannak már kész tervek is, például a város fiatalságának szeretnének gördeszka- vagy kerékpárpályát kialakítani. A pálya a parti sétány mellett, a sportpályánál létesülne.

Elmondta, felmérték az óvodák állapotát, és mindhárom intézmény rossz állapotban van. A tobruki óvodát átalakítani is kellene úgy, hogy legyen egy olyan nagyobb közösségi helyiség benne, amely tornaszobaként használható. A fűzfőfürdői óvodának van fejlesztési terve, itt azt kellett vizsgálni, hogy ennek megvalósításakor marad-e elég hely az udvarnak.

– A gyártelepi óvoda nagyon rossz állapotban van. Valószínűleg teljesen le kell bontani és újat építeni. Nincs normális alap alatta, nincs rajta koszorú, a mellé épített épület a harmadik irányba dől. Most vizsgáljuk a lehetőségeket, ezeket viszem majd a testület elé, szeretném, ha bekerülnének a gazdasági programba.

A polgármester elmondta, hogy elkezdtek az alapproblémákkal, például a vaddisznóhelyzettel is foglalkozni. Ez nemcsak Fűzfőn, de a környező településeken is probléma. A városban mindent – a temetőt, a sportpályát, a parti sétányt – széttúrnak, de bementek a városi kertekbe is.

– Az érintett vadásztársaság a károk csökkentése érdekében január elején vadtereléses társas vadászatot tartott, reméljük, lesz hatása. Az Árpád utcában nagyobb esőzésekkor elönti a lakásokat a szennyvíz. A DRV-nél egyelőre annyit sikerült elérnem, hogy kipucolták a vezetéket a lerakódott murvától, hordaléktól. Meg kell szüntetni az illegális ereszcsatorna-bekötéseket is, mert ez is okozza a gondot. Nem büntetnénk, hanem a problémát oldanánk meg. Szeretnék horgászstéget a parti sétányra, ahová több horgász kiülhetne. A háziorvosi rendelő ügye égető, de szerintem meg kell várni, amíg eldől, hogy mi lesz a volt Klebelsberg-iskola sorsa. Szeretnénk a településrészeket kerékpárúttal összekötni, ezeket meg kell tervezni, mert a kerékpáros fejlesztésekre most könnyen jöhet pályázat is. Mindkét strandot és a csúszdát szeretnénk úgy fejleszteni, hogy a baba-mama szolgáltatások javuljanak, de őrzött kerékpártárolót, öntözőrendszert, strandi játszótérfejlesztést is tervezünk – fejezte be Szanyi Szilvia.

A fejlesztési tervek készülnek, ha megfelelő pályázatokat írnak ki, akkor azokkal élni lehessen. Állami program keretében fejlesztik a vas­utat. A villamosítás mellett új állomásépületet is kap majd Balatonfűzfő. A város három nyertes „Magyar falvak program”-pályázatot már biztosan megvalósíthat. Ötmillió forintot temetőfejlesztésre, ötmillió forintot a fűzfőfürdői óvoda kültéri játékainak fejlesztésére fordíthatnak. Húszmillió forintból pedig útfejlesztés valósulhat meg.

Május 11-én Balatonfűzfőt is érinti majd a Giro d’Italia útvonala, erre az eseményre kiemelten készülnek, hiszen a sporteseményre sok ezer ember érkezik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!