megyénkben is Jelentős volt a drágulás

2020.02.24. 11:00

Az új lakások építésére vonatkozó áfaemelés már tükröződik az árakban

Annak, aki saját célra vásárolna lakást, már lassan megfizethetetlenek az árak, ezért most engedményekre is hajlandók az eladók – derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

NA

Fotó: Illusztráció: Molnár Sándor

Kivételes évfordulón van túl a magyar lakáspiac: tavaly december végén lejárt a lakásépítési boomot elősegítő ötszázalékos kedvezményes lakásépítési áfára vonatkozó határidő. Ezzel új időszámítás indult, ami drágulással párosult – derül ki az ingatlan.com legfrissebb összeállításából, amely az új lakások februári átlagos árait vetette össze a tavaly decemberi és a februári árszintekkel.

– Annak ellenére, hogy a piac már korábban igyekezett beárazni a kedvezményes áfakulcs megszűnését, vagyis ez már 2016 és 2020 között folyamatosan megjelent az új lakások vételárában, az előző hónapban mégis a vártnál nagyobb ütemű volt a drágulás – mondja Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette, a beruházók pont a határidő lejárta miatt 2019. december végéig akciók segítségével próbálták eladni a még gazdátlan, építés alatt lévő lakásokat.

Az alapvetően sikeres értékesítési akciók mellett az új lakások piacán azonban a használtakéhoz hasonló folyamat ment végbe 2019 második felében, azaz kevesebb lett a befektetési célú vásárló. Ennek következtében vannak olyan új lakások, amelyek továbbra is gazdára várnak, mert a saját célra vásárlók számára az új lakások árai már a nehezen megfizethető kategóriába esnek. Ez részben abból látszik, hogy most vannak a kínálatban olyan teljesen kész lakások, amelyeket az építkezés során nem sikerült eladni, most pedig készpénzes vevőknek kedvezményes – vagyis tavalyi – áron hajlandó eladni az építtető – fogalmaz a szakértő.

Az ingatlanértékesítési portál elemzése szerint február első hetében a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára 843 ezer forintnál járt. Ez a tavaly decemberi átlaghoz képest 3,4 százalékos drágulásnak felel meg, a tavaly februári szintet pedig 7,2 százalékkal haladja meg. A megyeszékhelyeken tempósabb drágulás látható a kínálati piacon. Az ottani új lakásoknál az átlagos négyzetméterár 539 ezer forintra rúgott, ez éves összevetésben 16 százalékos emelkedést jelent, a tavaly decemberi árszintet pedig 8 százalékkal múlja felül. A szakértő szerint beszédes a jelenség: az új lakások áremelkedése csak az elmúlt két hónapban feleakkora volt, mint az elmúlt egy évben összesen. A kilátásokkal kapcsolatban hozzátette: a kínálat egyre szűkebb lesz.

A portál adatai szerint jelenleg 3152 olyan új lakás hirdetése található, amelyek átadása idén esedékes, aki pedig jövőre költözne, az 821 ingatlanhirdetés közül tud válogatni, 2022–23-as átadással már csak 369 ingatlan hirdetése szerepel a kínálatban. Azokra az épülő ingatlanokra, amelyek 2018. november 1-je előtt megkapták az építési engedélyt, 2023 végéig érvényes a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa, a többi épülő ingatlan esetében már csak a 2019. december 31-ig kiállított számlák adóznak öt százalékkal, a 2020. január 1-je után kiállított számlákon már 27 százalékos áfa szerepel.

Kérdés, hogy a lakásépítési kedvet mennyire veti vissza a megnövelt áfa, mindenesetre a tendencia csökkenést jelez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!