Már veszteséget okoz a kisebb ételforgalom a vendéglátásban

A turizmus mellett a vendéglátó ágazatot is közvetlenül és azonnal sújtja a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet. A vendéglátó­helyek délután három órakor bezárnak, de a forgalom már most drasztikusan csökkent.

Sági Ági

Amit most tehetnek, megteszik. Egyszerűsítették az étlapot, fizikailag elválasztották a termelést és a kiszolgálást, az étterem belső terébe vendég mostantól nem léphet

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– Már nincs belső kiszolgálás, csak elvitelre, dobozban adunk ki ételt. Ma már látványosan csökkent a forgalom, hogy ez meddig tart, és nyitva tudunk-e egyáltalán maradni, azt még nem látjuk, minden napról napra változik. Nálam több mint tíz ember dolgozik, van, aki éppen táppénzen van, más a szabadságát tölti. Nyilván próbálunk mindent megtenni, de a személyzeti létszámot a tervezett forgalomhoz alakítottuk, ez már így is veszteséget termel.

Aki nem a szolgáltató szektorban van, azt talán kevésbé érinti ez a helyzet, látom, hogy az építőipar még megy, de aki szolgáltat, és nem élelmiszer­üzlete van, az pillanatok alatt nehéz helyzetbe kerül – mondta lapunknak Felber Károly, az Ízlelő étterem tulajdonosa.

Amit most tehetnek, megteszik. Egyszerűsítették az étlapot, fizikailag elválasztották a termelést és a kiszolgálást, az étterem belső terébe vendég mostantól nem léphet.

– Jó lenne, ha segítséget kapnánk, akár a járulékterhek fizetésében vagy másban. A kötelezettségeinket ugyanúgy kéne teljesítenünk, hiába nincs bevételünk. Nyilván meg­próbálunk emberségesen hozzáállni, lehetőleg nem elküldeni senkit, de nem látom, ezt meddig lehet finanszírozni. Az emberek már panaszkodnak, hogyan fogják a csekkjeiket kifizetni, mi meg nem tudjuk, hogyan fogjuk ezt kisakkozni – tette hozzá Felber Károly.

Amit most tehetnek, megteszik. Egyszerűsítették az étlapot, fizikailag elválasztották a termelést és a
kiszolgálást, az étterem belső terébe vendég mostantól nem léphet
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A helyzetet optimistán szem­lélők kéthavi teljes ki­esés­sel számolnak, a pesszimista forgatókönyvet végig sem gondolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!