Korszerűbb, komfortosabb és szebb lesz

2020.03.18. 14:00

Megújul a pápai Türr István Gimnázium kollégiuma

Mintegy százmillió forintból valósítják meg a Türr István Gimnázium kollégiumának energetikai felújítását.

Polgár Tibor

Nyárra elkészülhet az épület energetikai korszerűsítése

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Mint ismert, az elmúlt években többször is korszerűsítették a Türr-gimnázium Erkel Ferenc utcai, mintegy negyvenéves kollégiumépületét. A Pápai Tankerületi Központ mint fenntartó tavaly a saját forrásaiból elvégeztette a szobákban a nyílászárócseréket, most pedig egy sikeres pályázat nyomán folytatódhat a felújítás.

Egyházi Andrea, a Pápai Tankerületi Központ igazgatója elmondta: a mostani felújítási munkálatok részeként a lábazatok és homlokzatok szigetelése mellett víz- és hőszigetelő réteggel látják el az épület lapos tetejét, amelyre 86 napelemet helyeznek el. A projekt keretében folytatják a nyílászárócserét. – A szakemberek összesen kilenc nagyméretű nyílászárót cserélnek újra, azokat, melyek a korábbi nyílászárócsere során nem kerültek sorra – közölte Egyházi Andrea.

A Pápai Tankerületi Központ igazgatója megjegyezte, a fejlesztés költsége közel 18 millió forinttal meghaladja a pályázaton elnyert csaknem 77 millió forintot. A beruházás büdzséjéhez kilenc-kilenc millió forintot tesz hozzá a pápai önkormányzat és a tankerület a saját költségvetéséből, így a hiányzó 18 millió is rendelkezésre áll. Egyházi Andreától megtudtuk, a Türr István Gimnázium kollégiumának energetikai felújítása a tervek szerint július végére készül el.

Németh Zsolt, a Türr-gimnázium igazgatója úgy fogalmazott, ezzel a beruházással tovább javulnak a diákok lakhatási körülményei. Mint ismeretes, az Erkel Ferenc utcai kollégiumban elsősorban az Arany János Tehetséggondozó Programban részt vevő tanulók laknak, az épület kihasználtsága csaknem százszázalékos.

– Az energetikai felújítással komfortosabbá válik a kollégiumban a diákok élete. A tanulók nagyon sok időt töltenek ezen falak között, hiszen a délutánokon, éjszakákon túl nemritkán hétvégén is itt tartózkodnak, és nem mindegy, hogy ezt milyen körülmények között tehetik. Az épület külsőleg is megújul, sokkal szebb, esztétikusabb lesz, a lakószobák hőmérséklete pedig egyenletesebbé válik – hangsúlyozta Németh Zsolt a legutóbbi helyszínbejáráson.

Áldozó Tamás polgármester rámutatott: a Türr kollégiuma a város egy újabb olyan intézményi épülete, amely energetikailag megújul. – A városnak fontos, hogy a saját tulajdonán végrehajtott beruházás teljes, befejezett fejlesztés lehessen, ezért jó szívvel egészítettük ki a szükséges többletigénnyel ezt a projektet – fogalmazott a polgármester arra utalva, hogy ugyan állami fenntartásban működik az intézmény, de az épület a város tulajdona. Áldozó Tamás előretekintve elmondta: ugyanez a helyzet áll majd elő a Türr István Gimnázium iskolaépületének felújításakor is, hiszen azzal a beruházással szintén a város gazdagodik.

– Fontos, hogy iskoláink jó feltételek között tudják fogadni a gyerekeket – húzta alá a polgármester, aki kitért arra is, hogy ebben az európai uniós ciklusban ez a nyolcadik pápai középület, melyen energetikai felújítást végeznek. Mint mondta, a város kiemelt célja az, hogy a teljes intézményi infrastruktúra korszerű körülmények között működjön, ehhez pedig nagyon sokat kell tenni, hiszen sok régi, energetikailag nem a mai kornak megfelelő épülete van az önkormányzatnak.

Nyárra elkészülhet az épület energetikai korszerűsítése
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Áldozó Tamás hozzáfűzte, az energetikai fejlesztések energiamegtakarítást, ezáltal pénzmegtakarítást jelentenek, amit további fejlesztésekre lehet fordítani. A pápai polgármester bízik abban, hogy a következő európai uniós ciklus egyik prioritása az energiahatékonyság növelése lesz, ez pedig újabb beruházásokat jelenthet a város intézményei számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!