Kelli Lajos újra munkába állt

2020.04.28. 16:00

Ismét van gombavizsgálat a veszprémi piacon

Ismét dolgozik a gombaszakellenőr a veszprémi piacon. Kelli Lajos hosszabb szabadság után állt ismét munkába. Kedden és pénteken 5 óra 30 és 13 óra 30 óra között, szombaton fél hattól fél tízig a lakosság is ellenőriztetheti az erdőn-mezőn gyűjtött vacsorának valót, de a szakember a tanulni vágyóknak is szívesen segít a határozásban.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- A gombaszakellenőr állítja ki az adott napra, az adott gombatételről szóló igazolást az árusnak vagy vendéglősnek is. Sajnos most nem nagyon jönnek az árusok, ami lehet a járványhelyzet miatt is, de vadon termő gombák sincsenek nagyon az aszály miatt. Tavaly is aszályos volt a tavasz, de ilyenkorra megjöttek az esők, és májusi pereszkét már lehetett szedni – mondta el Kelli Lajos gombaszakellenőr.

Kelli Lajos a néhány éve a városi mulcson gyűjtött fakéreg-kucsmagombával

Az országban több helyen is sokat gyűjtöttek a kucsmagombákból, melyek az első tavaszi gombák, sajnos Veszprém megyében ugyanerről nem lehet beszámolni.

- Én a sok kucsmagombafaj közül csak a fakéreg-kucsmagombával találkoztam, amit kertekben friss, locsolt mulcson gyűjtenek. Sajnos ez általában csak egy évig terem, néhány éve, a belváros átépítésekor, még itt a rózsakertnél, városi környezetben is sokat szedtünk belőle – tette hozzá.

A járványhelyzet miatt többen sétálnak erdőben, és ha megjön az eső, talán többen szednek gombát is. Jó tudni, hogy a termesztett és vadon termő kalapos gombák között is sok a gyógyhatású gomba. Vannak immunerősítő, koleszterin- és vércukorszint-csökkentő, tumorellenes, vérzéscsökkentő, antibiotikus hatású gombák is.

A szakellenőr hosszabb szabadság után állt ismét munkába Fotó: Sági Ági/Napló

- Hogy kifejthessék jótékony hatásukat, ezekből a gombákból többször kell fogyasztani. Nem többet, hiszen a gomba nehezen emészthető, hanem több alkalommal. Az óriás pöfeteg, az ízletes vargánya és a pecsétviaszgomba például antitumor hatásúak. Az előbbiek ehető, jóízű gombák, az utóbbit porrá őrölve teaként vagy különböző feldolgozott formáiban fogyasztják. A Távol-Keleten elterjedt, gyógyhatása miatt termesztett gomba, de kozmetikumokat is készítenek belőle. Itthon is termesztik már a shiitake gombát, ami immunerősítő, már a kínai császárok korában azt tartották róla, hogy meghosszabbítja az életet. A gyapjas tintagomba rendszeres fogyasztása csökkenti a vércukorszintet, termesztik is, és fiatal példányai csemegegombának számítanak. Jó tudni, hogy ükapáink a különféle taplógombákat használták vérzéscsillapításra, de erre a célra alkalmas például a hasadtlemezű gomba is. Vannak mérgező gombáink is, például a sárguló csiperke, melyeket a gyógyszeripar orvosság előállítására használ. A lényeg, hogy ha körülnézünk a gombák világában, számtalan tudományosan bizonyított gyógyhatású gombával találkozhatunk. Ebben az időszakban ezek szerepet kaphatnak a betegségek megelőzésében – fejezte be Kelli Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!