fejlesztés

2020.05.06. 14:00

Épül a pápai sportcentrum, közparkká alakítják át a Schwenczel rét területét

A kivitelezőcég elkezdte a munkát az úgynevezett barnamezős projektben: a szakemberek hozzáláttak az atlétikai centrum megépítéséhez és a Schwenczel rét közparkká alakításához.

Polgár Tibor

Az atlétikai centrum látványterve

Forrás: önkormányzat

Áldozó Tamás, Pápa polgármestere elmondta, a készülő atlétikai centrum épületének 1300 négyzetméter lesz az alapterülete. A többségében egyszintesnek tervezett modern létesítmény hossza 107 méter, benne 80 méter hosszú fedett futófolyosó, négysávos tekepálya, konditerem, irodák, valamint különféle kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet, míg kívül, a sportpálya felől egy lelátó csatlakozik majd az épülethez.

Az atlétikai centrum látványterve
Fotó: önkormányzat

Csehi Lóránt, a kivitelező Vemévszer Kft. létesítményfelelőse kifejtette: az úttest mellett változó szélességű zöldsáv helyezkedik majd el, ezen belül építik fel az épületet. A parkoló az épület meghosszabbításában készül, és egy rövid torkolattal csatlakozik a Téglagyári úthoz.

Áldozó Tamás megjegyezte, a Schwenczel rét közparkká alakításának tervezésekor elsődlegesen a szükséges funkciót vették figyelembe, hiszen az itt készülő látványtó fő feladata a terület csapadékvíz-elvezetésének megoldása.

Ehhez társult az a gondolat, hogy rendezett parkot alakítsanak ki játszótérrel, sétányokkal, padokkal, közvilágítással. Immár ezen a 3,5 hektáros területen is megindult a kivitelezési munka. Csehi Lóránt úgy fogalmazott, terveik szerint tartani tudják a kivitelezés ütemét, de a koronavírus-járvány miatt előfordulhat nehézség a munkaerő-kapacitásban, illetve akár az építőanyag-ellátásban is.

A sportcentrum megépítése 1,8 milliárd forintba kerül, a Schwenczel rétre pedig 274 millió forintot fordítanak. A munkálatok elvégzésére nyolc hónap áll rendelkezésre, de a mostani rendkívüli helyzetben már három hónappal meghosszabbodhat a kivitelezési határ­idő. Ha pedig tovább súlyosbodik a helyzet, akár további időt is nyerhet a város a projekt befejezésére. Áldozó Tamás ehhez kapcsolódva arról is szólt, hogy jelen pillanatban rendelkezésre áll a beruházáshoz szükséges anyagi forrás, de jelenleg nem tudható, egy-két hónap múlva hogyan változnak meg a körülmények a járvány miatt.

– Annyi könnyebbséget már most kaptunk az irányító hatóságtól, hogy három hónappal kitolhatók a határidők. Azt hiszem, ha más segítséget egy megnehezedett helyzetben nem is kapunk, arra mindenképpen számíthatunk, hogy ezek a határidők tovább is tolhatók, ez pedig azt jelenti, hogy a fedezetet sem csak a 2020-as költségvetésből kell biztosítanunk, hanem a 2021-es büdzsével is számolhatunk, sőt, akár 2022-essel is – jegyezte meg a pápai polgármester.

Áldozó Tamás rámutatott, a Téglagyári út környékének fejlesztésében ez a projekt a legnagyobb léptékű. Ugyanakkor az egy épületre fordított forrás tekintetében a sportcentrum székházának megépítése a város legnagyobb beruházásai közé tartozik az elmúlt évtizedekben. Átszámítva a mai árakra talán az Erkel-iskola és az Esterházy-kastély rekonstrukciója, valamint a Várkertfürdő megépítése volt ehhez hasonló nagyságrendű beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!