mezőgazdaság

2020.05.15. 07:00

Veszprém megyében is elindult a jégkármérséklő rendszer

Az elmúlt években egyre gyakrabban alakulnak ki szélsőséges időjárási körülmények, melyek gyakran heves zivatarokkal, jégesővel járnak.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

Idén az agrárkamara április 15-én helyezte üzembe az országos jégkármérséklő rendszert, a védekezési szezon szeptember végéig tart.

– A rendszer nem tudja megakadályozni a jég képződését, de a használatával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz. Az elmúlt két év bebizonyította, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárminisztérium által üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer használatával több milliárdos mezőgazdasági kárt lehetett megelőzni. A rendszer nem csak a mezőgazdasági értékeket védi, de a jégszemcsék méretének csökkenése miatt a polgári, az ipari és az állami létesítményekben, ingatlanokban és ingóságokban is sokkal kevesebb kár esett – mondta el lapunknak Sövényházi Balázs, a NAK Veszprém megyei szervezetének elnöke.

Az ország teljes területét lefedő jégkármérséklő-rendszert a Vidékfejlesztési Program keretében – 1,8 milliárd forint uniós támogatással – 2018 tavaszán építették ki. Működtetésére az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évente 1,5 milliárd forintot biztosít.

– Tavaly a gazdálkodók az országban 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából fele a 2017-es, országos védekezés nélkül töltött utolsó évnek. A jégkár aránya a bejelentett mezőgazdasági káron belül 12 százalék volt, míg korábban ez többször is elérte a 37 százalékot, így a statisztikák szerint az elmúlt öt évhez viszonyítva ez a szám kevesebb mint felére csökkent. Veszprém megyében tavaly 50 napon kellett bekapcsolni a generátorokat, melyek átlagosan 302 órát működtek. Idén május 11-én volt az első riasztásunk Veszprém megyében, amikor is átlagosan két órát kellett működtetni a megyei talajgenerátorokat – tette hozzá Sövényházi Balázs.

Nemesvámoson Kiss Norbert kezeli a talajgenerátort Fotó: Sági Ági/Napló

A zivatarok szempontjából a 2018-as és a 2019-es év nagyon eltérő volt. Bár hasonlóan alakult a zivataros napok száma, a zivatarok kialakulása teljesen eltérő volt. 2018-ban a lokálisan kialakuló zivatarok uralkodtak, 2019-ben a zivatarok a határainkon túlról érkező frontokhoz voltak köthetőek. Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab – 219 automata és 767 manuális – talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!