Megyei körkép

2020.06.10. 11:00

Fejlesztési pályázati lehetőség a kis szobakiadóknak

Magánszálláshelyek fejlesztésére lehet pályázni július 15-ig a Kisfaludy Programban.

Sági Ági

Haász Mónika és Haász János (balról) a tetőt újítanák fel bakonybéli apartmanjukon. A pályázat részleteiről személyesen érdeklődtek Görbicz Szilvia marketingmenedzsernél

Fotó: Sági Ági/Napló

A pályázat fő célja a magán- és egyéb szálláshelyek általános minőségének és szolgáltatási színvonalának emelése, a nyereségesség és a fenntarthatóság növelése, a turisztikai szektor adófizetési képességének erősítése, és az adófizetési morál javítása.

– Ez a pályázat a vidéki szállásadóknak szól, azoknak, akik legfeljebb nyolc szobát vagy 16 férőhelyet adnak ki. Szobánként legfeljebb egymillió forint vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek az érvényes működési engedéllyel rendelkezők, és akik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ online felületén regisztrálták szálláshelyüket. A rendszerbe tavaly év végéig kellett regisztrálni – mondta el Görbicz Szilvia, a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. marketingmenedzsere. – A regisztrációval az egyik legfőbb cél, hogy a működésről adatokat gyűjthessenek, illetve, hogy az ágazat szereplői láthatóvá váljanak.

Aki eddig nem regisztrált, de fejlesztési támogatást szeretne, még megteheti. Pályázni lehet fejlesztésre vagy minőségjavításra. Ezekbe a kategóriákba sok minden belefér a tetőfelújítástól az energetikai korszerűsítésig, a festéstől az eszközbeszerzésig. Cél, hogy a szezonális szálláshelyek a beruházásokkal a szezont hosszabbítani tudják, a szolgáltatás minőségét javítsák.

A pályázat egyik kiírója, a Magyar Turisztikai Ügynökség országosan húsz Tourinform- irodával kötött szerződést, melyek segítenek az érdeklődőknek a pályázati kérdések megválaszolásában. A Balaton északi partján a veszprémi irodán kívül a hévízi vállalta fel a pályázati feladatokban történő részvételt.

– Az már a pályázat megnyitása előtt látszott, hogy rengeteg lesz a kérdés. Mi ezek megválaszolásában segítünk. Az elmúlt néhány napban és a hétvégén is bombáztak bennünket kérdésekkel. Többnyire azok jelentkeztek, akik elektronikusan már benyújtották a pályázatukat, de a postázandó dokumentumokkal kapcsolatban kérdésük volt. Úgy tudjuk, a 60 milliárdos keretből már az első nap 26 milliárdra érkezett igény, nyilván a postázott dokumentumok ellenőrzése után derül ki, hogy az igényekből mennyi támogatható. Sokan várták már ezt a pályázatot, és sokan az első napon be is adták.

Haász Mónika és Haász János (balról) a tetőt újítanák fel bakonybéli apartmanjukon. A pályázat részleteiről személyesen érdeklődtek Görbicz Szilvia marketingmenedzsernél Fotó: Sági Ági/Napló

A beadások üteme azóta lassult, az ügynökség összesen 25-30 ezer pályázatot vár. Úgy vélem, hogy még mindig nem késő végiggondolni a szállás- adóknak, hogyan javíthatnának szolgáltatásuk színvonalán – tette hozzá Görbicz Szilvia.

A veszprémi irodát eddig többségében a Balaton régió partközeli településeiről és bakonyi falvakból keresték meg. Egyre több a szállásadó a térségben, akiknek a pályázat lehetőséget nyújt a szolgáltatási színvonal emelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!