Piaci sikerek összefogással

2020.06.29. 07:00

Új, szövetkezeti terményszárító és -tároló üzem szolgálja a gazdákat Mezőlakon

Új terményszárító és -tároló üzemet létesített a Gabért 2003. Szövetkezet, mely a környék száznál több gazdálkodójának a gabonáját vásárolja fel, tárolja és értékesíti innen, évente mintegy másfél milliárd forintos forgalmat lebonyolítva.

Laskovics Márió

Nagy Gábor, Kovács Zoltán, Móricz Attila és Győrffy Balázs az új létesítmény előtt

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szövetkezet 2003-ban alakult, jelenleg több mint száz, környékbeli tagja van, az általuk művelt területek nagysága pedig eléri a nyolcezer hektárt.A tagok saját gazdaságaiban folyó termelést követően a szövetkezet közös értékesítést, beszerzést, feldolgozást, raktározást végez.

Évek óta szoros együttműködésben dolgoznak a szintén helyi Agropa Szövetkezettel, mely főként repcére és napraforgóra specializálódott. A Gabért vásárolja fel és értékesíti tovább a környéken termelt gabonaféléket (őszi és tavaszi búza, kukorica, őszi és tavaszi árpa). A szövetkezet éves árbevétele 1,4–1,7 milliárd forint. A mostani beruházás – melynek összköltsége elérte a 600 millió forintot – során létesült terményszárító és -tároló üzemben egyebek mellett három darab 1000 tonna kapacitású toronysiló, egy-egy terményszárító és -tisztító, valamint egy terménytároló csarnok kapott helyet. A szövetkezet a fejlesztéshez a Vidékfejlesztési Programban több mint 160 millió forint támogatást nyert, az önerőt korábbi nyereségből és tagi hozzájárulásból finanszírozták.

Az ünnepélyes átadón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke köszöntötte a meghívott szövetkezeti tagokat és vendégeket. Mint mondta, Mezőlak az egyik központja annak a gazdálkodói összefogásnak, melynek kézzelfogható eredménye az új üzem.

Baki Róbert, a Gabért 2003. Szövetkezet elnöke köszönetet mondott a közbenjáróknak.

Nagy Gábor, Mezőlak polgármestere úgy fogalmazott, a betakarított gabona biztonságos tárolásának egyik legfontosabb technológiai eleme a szárítás. Gazdasági jelentősége óriási, és több más ágazat eredményességére is hatással van. Emellett a környezetvédelem fontos szegmense a gabonák és takarmányok biztonságos tárolása, szállítása, minőségének megtartása.

Emlékeztetett továbbá, hogy a modern szövetkezeteket az utóbbi 150 évben dinamikus és szerves fejlődés jellemezte. A termelők számára előnyökkel jár a szövetkezés, hiszen még a nagyobb termelők is gyenge alkuerővel rendelkeznek a piacon, ám a szövetkezetben képesek a tagok a számukra egyébként elérhetetlen vagy túl drága szolgáltatásokat igénybe venni.

Nagy Gábor, Kovács Zoltán, Móricz Attila és Győrffy Balázs az új létesítmény előtt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Nagy Gábor kiemelte, a beruházás fontos hozadéka a munkahelyteremtés, illetve a helyi önkormányzat bevétele. A két szövetkezet jó példa arra, hogy összefogva, egymást segítve, erősítve, közös érdeket képviselve a magyar mezőgazdaság tovább erősíti előkelő helyét a világban.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felelevenítette, hogy a szocialista agrárjog elválasztotta a földtulajdont a földhasználatól, sok vérrel és könnyel létrehozva a termelőszövetkezeteket, jelen szövetkezés azonban nem ad okot hasonló félelemre. – Egységben az erő, s ha a gazdák összefognak, akkor jobban gazdálkodhatnak a pénzükkel, terményeikkel, hiszen erősebbek a piacon, nem szükséges mindegyiküknek építkezni, és a minőségre is jobban törekedhetnek – tette hozzá.

Kovács Zoltán megjegyezte, hogy a kormány 2010-ben többek között a vidék fel- emelkedését tűzte ki célul, jó néhány vidéki miniszter van a kormányban, és a vidék megtartóereje csak úgy működhet, hogyha munkahelyeket hoznak létre.

Az üzemre és dolgozóira Móricz Attila református lelkész kérte Isten áldását. A beszédek után a program kötetlen vendéglátással folytatódott, a zenét a szanyi Greznár Zoltán és zenekara szolgáltatta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában