körkép

2020.06.15. 17:30

Veszprém megye turizmusát is teljesen átalakította az elmúlt néhány hónap

A járvány egy időre le is nullázta, de mindenképpen megváltoztatta az utazási szokásokat. Júniusban már lassan éled Veszprém, és a hétvégéken sokan sétálnak a történelmi városrészben.

Sági Ági, Tóth B. Zsuzsa

Fotós: Sági Ági/Napló

Alkalmazkodnunk kell az új helyzethez. Legfontosabb a bizalom, a biztonság és a minőség hármasa, de ezek mellé tenném még a rugalmasságot is. Ez utóbbi alapvetően a szállásadói oldalról kíván változást, mert rugalmasabban kell kezelni a lemondásokat, az időpont módosításokat a jövőben. Sokan kényszerűségből már kivették a szabadságukat, és utazni sem lehetett, ennek köszönhetően még értékesebbé vált a szabadidő az emberek életében – mondta el Bérczi Beáta, a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

- Összességében én úgy látom, hogy Veszprém megye lépéselőnyben van, mert felerősödött a minőségi szolgáltatások és a biztonságos desztinációk iránti igény. A minőségi elvárásoknak való megfelelés érdekében a vendég nélküli időszakot a veszprémi hotelek többsége kihasználta: felújítottak, átépítettek, korszerűsítettek A veszprémi szállodák jellemzően alacsony szobaszámmal családi vállalkozásban működnek. A többnyire zöldövezetben található kisméretű veszprémi szálláshelyeken könnyebben tudják biztosítani a higiéniai előírásokat, és a távolságtartás szabályait is. Veszprém belvárosában a Kolostorok és Kertek sétaútvonalon egyedülálló harmóniában fedezhetők fel a természet és a történelmi örökség csodái. Városunkban található Magyarország legnagyobb alapterületű állatkertje is, ahol nagyszámú látogatók esetén sem nehéz betartani a távolságtartás szabályait. Veszprémet eddig is a slow turizmus jellemezte, a valódi helyi értékek megmutatására helyeztük a hangsúlyt, jelenleg a globális turisztikai trendek is ebbe az irányba változnak. Erősödik az igény a kisebb léptékű, egyedi desztinációk iránt – tette hozzá Bérczi Beáta.

A veszprémi fiatalok szemszögéből és ötletei alapján állították össze azt az ingyenes térképet, mely a város legjobb helyeit és kulturális értékeit mutatja be magyar és angol nyelven – mutatja Bérczi Beáta Fotó: Sági Ági/Napló

A veszprémi vezetett túrák létszámát is tíz főben maximalizálták, próbálnak családokat, baráti társaságokat megszólítani. A szakember bízik benne, hogy az előttünk álló néhány hónap kedvező turisztikai adatokat mutat majd.

- Azt, hogy pontosan mi várható, jelenleg senki sem tudja megmondani. A rendelkezésre álló felmérések mind azt mutatják, hogy az utazók inkább belföldi nyaralást terveznek, a balatoni desztináció és Veszprém is biztosan a legkeresettebb úti célok közé tartozik majd. Ezért egyre élénkülő vendégforgalomra számítunk. Jelenleg a restart- az újraindulás időszakában vagyunk, amikor nagyon fontos, hogy a helyi turisztikai szolgáltatók felkészülten várják a megváltozott utazási szokásokkal Veszprémbe érkező turistákat. Ennek okán kommunikációnkban a megújult szolgáltatások mellett Veszprém egyedi adottságaira helyezzük a hangsúlyt, a biztonság, bizalom és minőség érzését erősítve. Ha erre fókuszálunk, akkor remények szerint a részben elmaradó fesztiválok ellenére is egy jó szezont zárhatunk – tette hozzá.

Bérczi Beáta szerint a helyi (térségi) lakosoknak is nagy szerep jut, az újraindulás folyamatában, hiszen a veszprémi éttermek meglátogatásával hozzájárulhatnak a szolgáltatók mielőbbi talpra állásához.

-Tapasztalataink alapján a helyi lakosok nagy része maga sem ismeri eléggé a város rejtett kincseit, a szemléletformálás jegyében ezért évente több alkalommal is szervezünk ingyenes városi sétákat, melyekre szeretettel várjuk a helyi lakosokat is. Ezeket az előre meghirdetett sétákat az adott körülmények között sajnos most nem tudjuk lebonyolítani, reményeink szerint az ősz folyamán újra elindulhatnak a garantált városi séták.

Borsai Árpád a Malom-tó partján várja vendégeit feleségével. Náluk a két hónapos kiesés után most kezdenek újra foglalni Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A tapolcai Tópart apartman tulajdonosai, Borsai Árpád és felesége szerint a karantén két hónapja alatt csupán egy vendégük volt, egy kecskeméti család, amelynek tagjai a közelben kaptak munkát.

– Mivel még a szezon elején voltunk, nem volt jelentős a kiesés, de megéreztük, persze. Azonban a júliusi, augusztusi hónapokra is vannak visszamondások, főként külföldiek részéről, de hazaiak is mondtak vissza helyet, például akik a kapolcsi fesztiválra jöttek volna. Bízunk benne, hogy más magyar vendégek érkeznek majd arra az időszakra. Amúgy is a vendégek nagy része hazai nálunk a nyitás óta. Idén valószínűleg arányaiban még többen lesznek a magyar szállás keresők – mondta Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában