15 millió búzaszem

2020.06.26. 07:00

Veszprém megyében is várják a gazdálkodók hozzájárulását a Magyarok kenyeréhez

Tavaly 16 tonna búzát gyűjtöttek össze Veszprém megyében a Magyarok Kenyere Program keretében. Akkor csaknem 160 gazda adománya révén tíz tonna liszt jutott el helyi rászoruló családokhoz és határon túli gyerekekhez. Idén még több termelő hozzájárulásában bízik az agrárkamara megyei vezetője.

Rimányi Zita

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Sajtótájékoztató keretében buzdította tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém megyei elnöke, Sövényházi Balázs a gazdálkodókat arra, csatlakozzanak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem elnevezésű kezdeményezéshez. Már a tizedik éve szervezik meg. Évente több tízezer gyermek ellátásához járul hozzá és kárpátaljai gazdákat segít vetőmaggal. A tavalyi siker minden korábbit felülmúlt: több mint 5700 magyarországi és határon túli magyar gazda vett részt az adományozásban, mintegy nyolcszáz tonna búza gyűlt össze.

Sövényházi Balázs elmondta, hogy a 15 millió búzaszem a 15 millió magyarra utal. Arról is beszélt, hogy az idei a nemzeti összetartozás éve, a NAK és a MAGOSZ (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) elkötelezett abban, hogy a határon túli magyarságot az adományozáson túl gazdasági és szakmai együttműködések révén is segítse.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- A koronavírusjárvány nem, de elemi károk sújtották a gazdákat. A tavaszi fagy után jött az aszály. A növények megsínylették mindkettőt. Az utóbbi időben pedig a viharos szél okozott károkat – sorolta a megyei elnök és hozzátette: a búza közepes termést hozhat. Ezért nem is nagy mennyiségű adományt várnak egy-egy gazdálkodótól, de szeretnék, ha az önzetlen összefogás jegyében minél többen csatlakoznának a programhoz.

Az étkezési búza adományt Veszprém megyében július 1. és augusztus 20. között hétköznapokon várják Mezőlakon a GABÉRT 2003 Szövetkezetnél és Küngösön a Veszprémi Mezőgazdasági Zrt.-nél. Pénzadományt bárki küldhet a Magyarok Kenyere Alapítvány számlájára (http://magyarokkenyere.hu).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!