Hűtve a legjobb

2020.07.24. 17:30

Kezdődik és nyár végéig eltart az igazi dinnyeszezon

A szokásosnál később került a boltok polcaira és a piacra a hazai görögdinnye.

Marton Attila

Komáromi Ákosék a Tolna megyei Kajdacson termesztik a görögdinnyét

Fotó: Balogh Ákos/Napló

– A szezon idén később indult, mert június második felében a szokottnál hűvösebb időjárás volt. A termés mennyisége és minősége átlagosnak mutatkozik – mondta Komáromi Ákos, akinek családja Kajdacson termeszt görögdinnyét, és közel négy évtizede árulják Veszprémben a gyümölcsöt. Bár sok termelő panaszkodott arra, hogy a tavaszi fagyok miatt kevesebb a termés, Komáromiék fóliasátorban nevelték a palántákat, és csak április végén ültették ki azokat, így őket nem érintette ez a természeti csapás.

Komáromi Ákosék a Tolna megyei Kajdacson termesztik a görögdinnyét
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az átlagos dinnyefogyasztás hazánkban személyenként tíz kilogramm évente. Komáromi Ákos elmondta, a vásárlók a négy-hat kilogrammos dinnyéket keresik, és a kereslet összefüggést mutat az időjárással is: kánikulában többen, hűvösebb időben kevesebben veszik a gyümölcsöt. Élelmiszer-biztonsági okokból régóta tilos a dinnye lékelése. Kitért rá, a jó dinnye édes, zamatos és jó állagú. Mivel gyorsan romlik, ezért fontos, hogy a szedés után minél hamarabb a fogyasztóhoz kerüljön.

A termelő a gyümölcs fogyasztása kapcsán elmondta, érdemes jól lehűteni – így jobban érződik az édessége –, és a vásárlástól számított néhány napon belül megenni. A szezon elején kisebbre növő, gömbölyű fajtákat árultak főként, mostantól pedig a hosszúkás, akár tíz kilogramm feletti fajtákat árusítják. A család csíkos és egyszínű, sötét- zöld héjú dinnyét is termeszt, sárgadinnyét nem. Komáromi Ákos elmondta, a sötétnek vékonyabb a héja, és talán kicsit zamatosabb, viszont a csíkos fajták édesebbek – a fogyasztók körében utóbbiak a népszerűbbek. A dinnyeszezon nagyjából a nyár végével zárul: augusztus 20-ig még biztosan jó minőségű hazait lehet vásárolni, és a nyár utolsó hónapjának időjárásától függően akár szeptemberig elérhető lesz a kínálatban.

Komáromi Ákos elmondta, a szülei már 36 éve árulnak dinnyét Veszprémben: kezdetben a piacon kínálták a gyümölcsöt, az utóbbi években kitelepülnek a lakótelep szélére. A munkák többségét nyugdíjaskorba ért szülei végzik, hol kisebb, hol nagyobb eredménnyel: bár a dinnyetermesztés sok munkával jár, de kárpótolja őket a vásárlók elégedett visszajelzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!