körkép

2020.07.03. 07:00

Növényvédelem a szántóföldeken és a kiskertekben

Úgy tűnik, hogy az elmúlt néhány hét meghozta a várva várt csapadékot, és vége az aszálynak. Az utóbbi hetekben a megyében átlagosan 10 és 50 milliméter között volt a csapadék. Látszólag ez elég, de hosszú távon nem oldotta meg a problémát.

Sági Ági

Bakonyi Frigyes

Fotó: Sági Ági/Napló

Ahhoz viszont elég volt, hogy a kórokozó gombák fejlődése beinduljon. Felgyorsult a kukorica és a napraforgó fejlődése is, bár a gyengébb kelés miatt a tőszámok elmaradnak a kívánatostól. Sajnos a víz az őszi árpának túl későn jött, a már kialakult termésveszteségen nem tudott változtatni.

Bakonyi Frigyes

– Az érés állapotában lévő őszi búzáknál a szemek teltsége még javult, de a kalászfuzariózis kialakulásának is kedvezett a csapadék. A gomba ellen jó lenne védekezni, de a használható szerek várakozási ideje és a közeli aratás miatt korlátozottak a lehetőségek. A napraforgóban megjelentek a szklerotínia gomba tünetei, melyek az egész növény pusztulását okozhatják. Ha marad a csapadékos időjárás, indokolt lesz a gombölő szeres védekezés. Az utóbbi években növekedett a kukoricamoly kártétele, melynek rajzása most kezdődik. A talajfertőtlenítő szerek kivonása, valamint az, hogy a vetőmagot már nem lehet rovarölő szerrel kezelni, a kártevő felszaporodását okozzák – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Bakonyi Frigyes, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara megyei területi szervezetének elnöke.

A cseresznye-, illetve a meggyültetvényeket már a tavaszi fagykár is érintette, csökkent a termésmennyiség. A csapadék miatt a gyümölcs bőrszövete megrepedt és utat nyitott a moníliás fertőzéseknek, de az antraknózis betegség is támadja a meggyeket. A cseresznyelégy még rajzik, a várakozási idők betartásával a késői fajtáknál esetleg még lehet ellene védekezni. Most lehet megelőzni az alma tárolási héjbarnulás betegségét, kalciumtartalmú lombtrágyával lehet ellene védekezni.

– A szőlő elvirágzott, és a bogyókon már észrevehetőek a szőlőlisztharmat tünetei, kontakt és felszívódó szerekkel is indokolt a védekezés. A szőlőperonoszpóra ellen is ideje védekezni, mert a levélen már észrevehető a betegség, amely védekezés nélkül a bogyókat is megtámadja. A dióburok-fúrólégy jelenléte előre jelezhető sárgalapos csapdákkal, ellene kontakt és felszívódó rovarölő szerek kombinációjával lehet védekezni augusztus végéig. Ennek a kártevőnek évente csak egy nemzedéke van, de a rajzása folyamatos. A másodlagos kártétele igazán jelentős, mert rágásának nyomán baktériumos fertőzés alakul ki, amely miatt elrohad a termés; fontos a lehullott termések megsemmisítése – tette hozzá a szakember.

A napraforgóban megjelentek a szklerotínia gomba tünetei, melyek az egész növény pusztulását okozhatják Fotó: Sági Ági/Napló

Bakonyi Frigyes arra is felhívta a figyelmet, hogy aki a kiskertjében puszpángot nevel, az áttelelő hernyók bábozódása után már a kikelő lepkék megjelenésére számíthat. Naponta, kétnaponta érdemes széthúzni a bokrokat és a belsejüket ellenőrizni, vannak-e ott kisebb hernyók. Ha igen, védekezni kell ellenük. Közterületen a vadgesztenyelevél-aknázómoly második nemzedéke rajzik, kártételük a vadgesztenyék teljes levélhullását tudja okozni. Ahol lehet, például fasorok esetén, érdemes ellenük védekezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!