Hetente hullámzik a vásárlási kedv az ingatlanpiacon

2020.08.10. 17:30

A lakásárak csökkennek, a családi házak keresettek Veszprémben

A fertőzésveszély miatt elrendelt intézkedésekkor felduzzadt az ingatlanpiaci kínálat, mert egy ideig csak eladásra kerültek használt lakások, a kereslet megrekedt. Az azóta újraéledő piacon a befektetők további árcsökkenésre számítanak és kivárnak.

Rimányi Zita

20200810 Veszprém Cholnoky lakótelep. Lakáspiac körképhez illusztráció a laktótelepről. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

- A koronavírusjárvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején szinte teljesen leállt az ingatlanpiac. Két-három hónapig alig csörgött a telefonom, ami pedig ritkaságnak számít, mert sokat szokott, régóta dolgozom ezen a területen. A hirtelen változások befékezték a keresletet, de persze az addigra meghirdetett használt ingatlanok a piacon maradtak. Csak érdeklődő nem volt irántuk. Aztán ahogy enyhítették a korlátozásokat, lassan beindult, magára talált ez az ágazat is – mondta el tapasztalatait Bellovics Tamás, a CasaNetWork ingatlanszakértője. Mindebből következik, hogy felduzzadt a kínálat, mert egy ideig csak eladásra kerültek lakások. A kereslet viszont ehhez képest nem nőtt, megrekedt. Ennek az az oka szakértőnk szerint, hogy kevés most a befektető, kevesen vannak, akik befektetési céllal vásárolnának, szereznének ingatlantulajdont.

Bellovics Tamás arról is beszélt, hogy hetente változik a vásárlási kedv. Attól függően, milyen hírek jelennek meg a fertőzöttek számáról, a vírus hazai és külföldi terjedéséről. Ha sok a kedvezőtlen információ a megbetegedésekkel kapcsolatban, akkor az megrekeszti a keresletet. Ha csökken a pozitív tesztet mutatók száma, akkor gyorsan újraéledezik a vevői oldal is. A befektetők jellemzően kivárnak, figyelik, hogyan alakulnak az árak. Arra kíváncsiak, mit okozhat hosszútávon az ingatlanpiacon a koronavírus. S ők sem tudhatják a választ arra a kérdésre, ami most sokakat foglalkoztat, hogy lesz-e a járványnak második hulláma.

- Az összes tényező afelé mutat, hogy csökkenni fognak a használt ingatlanok árai – szögezte le szakértőnk és példákat is mondott. A tavalyi év vége felé egy átlagos, kétszobás veszprémi panellakás 19-21 millió forintért cserélt gazdát. Most egy ilyen csak 17-18 millió forintért kelne el. Sok is van belőle a piacon. Azonban Bellovics Tamás szerint ezt több tulajdonos az eladói oldalon még nem látta be. Ők a valós piaci lehetőségekhez képest magas összegért kínálják lakásaikat. Ezért vannak nagy ugrások a hirdetési árakban, mert idővel engedni kell az első elképzelésekből. Akinek pedig élethelyzetéből adódóan gyorsan kell túladnia ingatlanán, az hamarabb megelégszik kevesebb pénzzel.

Eladó panelok. Az elmúlt hónapok koronavírus miatti kényszerű bezártsága miatt többen szeretnének lakásból olyan házba költözni, aminek legalább kis udvara van. Képünk a veszprémi Cholnoky-lakótelepen készült Fotó: Pesthy Márton/Napló

Családi ház – jó és szép is – pedig Veszprémben kevés van a piacon. Hiánycikknek számít, főleg a 70 és a 120 millió közötti árkategóriában. Pedig a viszonylag újabb építésűek keresettek, azokat pár hét alatt könnyen lehet értékesíteni. Az ingatlanszakértő szerint azért, mert sokan gondolnak mostanában arra, hogy jó lenne lakásból olyan helyre költözni a város valamelyik peremkerületébe, ahol legalább kis udvar van. Ez a tendencia egyre nő, ez a vágy a koronavírusjárvány miatti korlátozások idején született meg többekben, a kényszerű bezártság idején. S azt is megjegyezte Bellovics Tamás, hogy a teljesen új, most épülő ingatlanokat jelenleg is nagy számban lehet eladni a megyeszékhelyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!