sokat spórolhatunk a tartósítással

2020.08.03. 11:30

Főzzünk be, de olcsóbban!

Sok alapvető élelmiszerre, főtt ételre igaz: ha mi magunk készítjük el otthon, az kevésbé terheli a pénztárcánkat, mint ha készen vesszük a boltban.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: pixabay

Azonban idén a viszontagságos időjárás és a járvány együttes hatásainak következtében a gyümölcsök ára jelentősen drágult, ezért az már nem feltétlenül igaz, hogy olcsóbb a bolti lekvárnál, ha otthon főzünk be a piacon vásárolt gyümölcsből.

Az élelmiszerek ára a Központi Statisztikai Hivatal szerint 8,4 százalékkal nőtt egy év alatta májusi drágulás nem haladta meg az áprilisi horrorárakat, amikor 8,7 százalékos drágulást tapasztalhattak a vásárlók. Ezen belül a KSH adatai szerint az idényáras élelmiszerek különösen megdrágultak: 19,1 százalékkal, hiszen esetükben még a rossz időjárás is keresztbe tett a termésnek.

A lekvárfőzés árát viszont nem csak a gyümölcs befolyásolja. Szükség van még cukorra, befőttesüvegre, illetve dzsemfixre, amennyiben használunk ilyen adalékokat. Ezen túlmenően tehetünk például szegfűszeget, citromlevet, más ízesítőket is a lekvárhoz, de ezeknek az ára nem számottevő. A fő kiadást itt a gyümölcs jelenti. Ha szerencsénk van, kifoghatunk egy-egy akciót a hipermarketekben, és 25–50 százalékkal olcsóbban vehetjük a meggyet vagy éppen a sárgabarackot, az ilyen akciók azonban jellemzően akkor vannak, amikor itthon még nem érik a gyümölcs, de már sóvárog az ember az eper, a görögdinnye vagy a szőlő után. Így a nagyrészt külföldi termékek kerülnek ezekbe a korai akciókba. A minap szőlőt kínáltak akciósan.

Tehát üvegekre és cukorra három kilogramm gyümölcs esetén 100-200 és 200-300 forinttal számolhatunk. A további adalékokra, fűszerekre, dzsemfixre 200 forintot számolunk. Ehhez jön még a gyümölcs piaci ára, amely alapján négy-öt üveg meggylekvárhoz a gyümölcs 1800-1850 forintba, ugyanennyi málnalekvárhoz 6-7 ezer forintba (!), illetve a sárgabarackdzsemhez 2400-2500 forintba kerülne. Ehhez még hozzájön 500-700 forint a cukorra, üvegekre és egyebekre. Tehát egy üveg házi meggy­lekvár 510–570, a málna 1440–1710, a barack 640–710 forintra jönne ki. Az árakban igyekeztünk lefelé kerekíteni, mert feltételezzük, hogy a piacon az ember lekvárfőzés előtt megkeresi azt az árust, ahol a legjobb áron veheti meg a gyümölcsöt. Viszont a jelenlegi magas gyümölcs­árak miatt egy üveg házi lekvár valószínűleg drágábbra jön ki, mint a bolti. Amennyiben a lekvárfőzéshez mindent – gyümölcsöt, üvegeket, adalékokat – boltban, piacon szerzünk be, akkor többe kerül a drága gyümölcsök miatt, mint a bolti lekvár. Természetesen saját gyümölccsel számolva már egész más a helyzet. Ha pedig még a befőttesüvegeket is gyűjtjük év közben, akkor már igazán csak a cukor, dzsemfix vagy más adalékok, fűszerek jelentenek egy kevés kiadást. (És a befektetett munka.) Így már biztosan olcsóbb lesz egy üveg házi lekvár, mint a bolti.

Nagyné Horváth Katalin kistermelő szerint az a legolcsóbb, amit magunk termelünk meg, de ha ilyen szerencsések nem vagyunk, fogjunk össze családtagjainkkal, barátainkkal, és együtt rendeljük meg a zöldséget, gyümölcsöt a termelőtől nagy tételben, vagy menjünk „szedd magad” helyekre. Olcsóbb lesz, és a szállítás ára is kevesebb. Az üveget szedjük össze a padlásról, ismerősöktől, a környezetet is védjük így. Járjunk nyitott szemmel, a természetben találunk hamarosan bodzabogyót, vadringlót, ősszel csipkebogyót, galagonyát, kökényt, somot, ezekből szörp és lekvár készíthető. Családi kirándulás során begyűjthetjük ezeket, így élményt is szerzünk.

Fűszernövényeket ültethetünk még most is, akár a balkonládába, olcsóbb lesz, és vegy­szermentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!