Finomság vagy díszítőelem

2020.10.29. 11:00

Lassan, de biztosan nő a sütőtökfogyasztás mértéke Magyarországon

Nagy hagyománya van október végén a sütőtökfogyasztásnak, és a tökfaragás is népszerű. Lényeges azonban, hogy mindenki körültekintően vásároljon, illetve fogyasszon tököt, ugyanis míg a sütőtökök finom csemegék, a dísztökök kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak – figyelmeztet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Polgár Bettina

A sütni való tök betakarítása általában október végéig tart. A képen a németországi Mutterstadt közelében takarítanak be sütőtököt

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A köznyelvben sütőtöknek hívott kabakosok az úgynevezett téli tökök: ezeket biológiai érettségükben szedik le, vagyis a bennük levő magok szaporításra alkalmasak. Magyarországon – a terület­alapú támogatási adatok szerint – mintegy 1800 hektáron termesztenek sütőtököt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legnagyobb a termőterület (közel 600 hektár), de Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is 200 hektár fölött van. Az egyik híres, elterjedt hazai fajta a nagydobosi, illetve jellemző még a kiszombori, az óvári hengeres és az orange (sonkatök). Az import elhanyagolható, ezer tonna alatt volt az elmúlt években.

Hazánkban a sütőtökfogyasztás mértéke évről évre lassan, de biztosan növekszik, és az őszi-téli hónapokra koncentrálódik. A sütőtök íze édes, textúrája kellemes. Formája és színe nagyon sokféle, lehet narancssárga és kerek, de akár hosszúkás vagy szögletes, kékes, zöld, szürke, fehér héjú. Beltartalmi értékét a nagy karotintartalom, C-vitamin-tartalom, a magas kalcium- és foszfortartalom adja, valamint magas a szénhidráttartalma. Ha szeletben vesszük, figyelni kell arra, hogy a húsa szép egységes, narancsos színű legyen. Egészben vásárolva pedig ügyeljünk arra, hogy legyen kocsánya. A felszeletelt sütőtököt tárolhatjuk a hűtő zöldséges rekeszében, fóliába csomagolva, de csak rövid ideig. Fogyaszthatjuk például sütve, krémlevesként, ivóléként, valamint a kicsik bébiételként, de húsok mellé, párolva is kiváló köret.

A sütni való tök betakarítása általában október végéig tart. A képen a németországi Mutterstadt közelében takarítanak be sütőtököt Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az elmúlt években nagy népszerűségre tettek szert az úgynevezett halloweentökök. Amit a zöldségesek, áruházak általában (de nem minden esetben!) halloweentök néven árulnak, az biológiailag a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Utóbbiakat étkezési célra még zsengén szedik le, de termésük éretten már kemény és ehetetlen. Magyarországon a halloweentök dísztípusa terjedt el, ami nem ehető. A halloweentök nagy, narancssárga színű, és alapvetően díszítési célra termesztik, nem étkezésire. Többféle kapható, a 2–3 kilogrammos fajtáktól a 9–18 kilósakig. Érdemes tudni, hogy különösen a kisméretű, dekoratív fajták sok keserűanyagot (Cucurbitacin) tartalmaznak. Ezek a keserű ízű tökök mérgezőek lehetnek, de az ízük jellemzően elég kellemetlen, ami jó esetben elveszi a kedvet az elfogyasztásuktól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!